Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

81. Slipshod

(A) Vulgar

(B) Careless

(C) Commonplace

(D) Retaliatory

Answer: (B) Careless

Slipshod: Characterized by a lack of care, thought, or organization.

(A) Vulgar: Lacking sophistication or good taste.

(B) Careless: Not giving sufficient attention or thought to avoiding harm or errors.

(C) Commonplace: Not unusual; ordinary.

(D) Retaliatory: Characterized by a desire for revenge.

82. Pensive

(A) Habitually tardy

(B) Confident

(C) Given to quiet reflection

(D) In a foul mood

Answer: (C) Given to quiet reflection

Pensive: Engaged in, involving, or reflecting deep or serious thought.

(A) Habitually tardy: Regularly late.

(B) Confident: Feeling or showing confidence in oneself.

(C) Given to quiet reflection: Deeply thoughtful.

(D) In a foul mood: Angry or irritable.

83. Culpable

(A) Correct

(B) Guilty

(C) Right

(D) Innocent

Answer: (B) Guilty

Culpable: Deserving blame.

(A) Correct: Free from error; in accordance with fact or truth.

(B) Guilty: Culpable of or responsible for a specified wrongdoing.

(C) Right: Morally good, justified, or acceptable.

(D) Innocent: Not guilty of a crime or offense.

84. FRAUGHT

(A) wanting

(B) teeming

(C) lacking

(D) fading

Answer: (B) teeming

FRAUGHT: Filled with or likely to result in (something undesirable); brimming.

(A) wanting: Lacking in a required or necessary quality.

(B) teeming: Be full of or swarming with (used synonymously with ‘fraught with’).

(C) lacking: Being without or not having enough of something.

(D) fading: Gradually growing faint and disappearing.

85. BLAND

(A) calming

(B) thrilling

(C) stirring

(D) moving

Answer: (A) calming

BLAND: Lacking strong features or characteristics; mild or soothing.

(A) calming: Making someone tranquil and quiet; soothing.

(B) thrilling: Causing excitement and pleasure.

(C) stirring: Causing great excitement or strong emotion.

(D) moving: Producing strong emotion, especially sadness or sympathy.

86. BLATANT

(A) unobtrusive

(B) inconspicuous

(C) unpolished

(D) unnoticeable

Answer: (C) unpolished

BLATANT: Done openly and unashamedly; very obvious.

(A) unobtrusive: Not conspicuous or attracting attention.

(B) inconspicuous: Not clearly visible or attracting attention.

(C) unpolished: Not elegant or refined; rough (sometimes associated with blatant behavior).

(D) unnoticeable: Not easily seen or noticed.

87. BOGUS

(A) candid

(B) bonafide

(C) phony

(D) definite

Answer: (C) phony

BOGUS: Not genuine or true; fake.

(A) candid: Truthful and straightforward; frank.

(B) bonafide: Genuine; real.

(C) phony: Not genuine; fraudulent.

(D) definite: Clearly stated or decided; not vague or doubtful.

88. The entire exercise is just a camouflage

(A) Revelation

(B) Disguise

(C) Mask

(D) Deception

Answer: (B) Disguise

Camouflage: Actions or devices intended to disguise or mislead.

(A) Revelation: A surprising and previously unknown fact made known.

(B) Disguise: A means of altering one’s appearance or concealing one’s identity.

(C) Mask: A covering for all or part of the face.

(D) Deception: The action of deceiving someone.

89. The judge exonerated the criminal

(A) Pardoned

(B) Punished

(C) Accused

(D) Praised

Answer: (A) Pardoned

Exonerated: Absolved from blame for a fault or wrongdoing.

(A) Pardoned: Forgiven or excused (a person, error, or offense).

(B) Punished: Inflicted a penalty or sanction on someone.

(C) Accused: Charged with an offense or crime.

(D) Praised: Expressed warm approval or admiration of.

90. She has reached the nadir of her hopes.

(A) Peak

(B) Floor

(C) Bottom

(D) Topper

Answer: (C) Bottom

Nadir: The lowest point in the fortunes of a person or organization.

(A) Peak: The highest point of something.

(B) Floor: The lower surface of a room.

(C) Bottom: The lowest point or part of something.

(D) Topper: A person or thing that tops.

Leave a Comment