Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

91. They say that their team coach is too over-bearing in his attitude.

(A) Humble

(B) Arrogant

(C) Unco-operative

(D) Unfriendly

Answer: (B) Arrogant

Over-bearing: Unpleasantly or arrogantly domineering.

(A) Humble: Having or showing a modest or low estimate of one’s own importance.

(B) Arrogant: Having an exaggerated sense of one’s own importance or abilities.

(C) Unco-operative: Unwilling to help others or do what they ask.

(D) Unfriendly: Not friendly.

92. He must consider the repercussions of this action.

(A) Results

(B) Effects

(C) Causes

(D) Factors

Answer: (B) Effects

Repercussions: An unintended consequence occurring some time after an event or action.

(A) Results: A consequence, effect, or outcome of something.

(B) Effects: A change which is a result or consequence of an action or other cause.

(C) Causes: A person or thing that gives rise to an action, phenomenon, or condition.

(D) Factors: Circumstances, facts, or influences that contribute to a result.

93. APPROPRIATE

(A) Scrupulous

(B) Confiscate

(C) Conscious

(D) Intelligent

Answer: (B) Confiscate

APPROPRIATE: (As a verb) To take (something) for one’s own use, typically without the owner’s permission.

(A) Scrupulous: Diligent, thorough, and extremely attentive to details.

(B) Confiscate: Take or seize (someone’s property) with authority.

(C) Conscious: Aware of and responding to one’s surroundings.

(D) Intelligent: Having or showing intelligence.

94. GORGEOUS

(A) Magnificent

(B) Hideous

(C) Humble

(D) Glorious

Answer: (A) Magnificent

GORGEOUS: Beautiful; very attractive.

(A) Magnificent: Impressively beautiful, elaborate, or extravagant; striking.

(B) Hideous: Ugly or disgusting to look at.

(C) Humble: Modest or low estimate of importance.

(D) Glorious: Having, worthy of, or bringing fame or admiration.

95. PREDICAMENT

(A) Solution

(B) Resentment

(C) Plight

(D) Outrage

Answer: (C) Plight

PREDICAMENT: A difficult, unpleasant, or embarrassing situation.

(A) Solution: A means of solving a problem.

(B) Resentment: Bitter indignation at having been treated unfairly.

(C) Plight: A dangerous, difficult, or otherwise unfortunate situation.

(D) Outrage: An extremely strong reaction of anger, shock, or indignation.

96. NIMBLE

(A) Active

(B) Soft

(C) Pliable

(D) Clumsy

Answer: (A) Active

NIMBLE: Quick and light in movement or action; agile.

(A) Active: Engaging or ready to engage in physically energetic pursuits.

(B) Soft: Easy to mold, cut, compress, or fold; not hard.

(C) Pliable: Easily bent; flexible.

(D) Clumsy: Awkward in movement or in handling things.

97. MODESTY

(A) Boldness

(B) Dauntless

(C) Loudness

(D) Humility

Answer: (D) Humility

MODESTY: The quality or state of being unassuming or moderate in the estimation of one’s abilities.

(A) Boldness: Willingness to take risks and act innovatively.

(B) Dauntless: Showing fearlessness and determination.

(C) Loudness: The attribute of a sound that determines the magnitude of the auditory sensation produced.

(D) Humility: A modest or low view of one’s own importance; humbleness.

98. FILTER

(A) Easy

(B) Sieve

(C) Grimy

(D) Mucky

Answer: (B) Sieve

FILTER: A porous device for removing impurities or solid particles from a liquid or gas passed through it.

(A) Easy: Achieved without great effort.

(B) Sieve: A utensil consisting of a wire or plastic mesh held in a frame, used for straining solids from liquids.

(C) Grimy: Covered with or characterized by grime; dirty.

(D) Mucky: Covered with dirt or filth.

99. DEVIATE

(A) Dictate

(B) Divulge

(C) Develop

(D) Diverge

Answer: (D) Diverge

DEVIATE: Depart from an established course.

(A) Dictate: Lay down authoritatively; prescribe.

(B) Divulge: Make known (private or sensitive information).

(C) Develop: Grow or cause to grow and become more mature or advanced.

(D) Diverge: Separate from another route, especially a main one, and go in a different direction.

100. THRONG

(A) Flock

(B) Thrust

(C) Long

(D) Scorn

Answer: (A) Flock

THRONG: A large, densely packed crowd of people or animals.

(A) Flock: A number of birds of one kind feeding, resting, or traveling together; a large group.

(B) Thrust: Push suddenly or violently in a specified direction.

(C) Long: Measuring a great distance from end to end.

(D) Scorn: The feeling or belief that someone or something is worthless or despicable.

Leave a Comment