Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

61. ATTRIBUTE

(A) untypical

(B) characteristic

(C) uncharacteristic

(D) honour

Answer: (B) characteristic

ATTRIBUTE: A quality or feature regarded as a characteristic or inherent part of someone or something.

(A) untypical: Not typical; out of the ordinary.

(B) characteristic: A feature or quality belonging typically to a person, place, or thing.

(C) uncharacteristic: Not typical of a particular person or thing.

(D) honour: High respect; great esteem.

62. LEVERAGING

(A) Weakening

(B) Destroying

(C) Gearing

(D) Demonstrating

Answer: (C) Gearing

LEVERAGING: Using something to maximum advantage. (In finance, similar to gearing).

(A) Weakening: Making or becoming weaker.

(B) Destroying: Putting an end to the existence of by damaging or attacking.

(C) Gearing: Preparing or equipping for a particular purpose; in finance, adjusting the ratio of debt to equity (often synonymous with leveraging).

(D) Demonstrating: Clearly showing the existence or truth of something by giving proof or evidence.

63. OBVIOUS

(A) Vague

(B) Various

(C) Flexible

(D) Evident

Answer: (D) Evident

OBVIOUS: Easily perceived or understood; clear, self-evident, or apparent.

(A) Vague: Of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.

(B) Various: More than one; individual and separate.

(C) Flexible: Capable of bending easily without breaking; able to be easily modified.

(D) Evident: Plain or obvious; clearly seen or understood.

64. SHUN

(A) Destroy

(B) Weaken

(C) Avoid

(D) Include

Answer: (C) Avoid

SHUN: To persistently avoid, ignore, or reject someone or something through antipathy or caution.

(A) Destroy: To put an end to the existence of by damaging.

(B) Weaken: To make or become weaker.

(C) Avoid: To keep away from or stop oneself from doing something.

(D) Include: To comprise or contain as part of a whole.

65. ABET

(A) Force

(B) Discourage

(C) Assist

(D) Neglect

Answer: (C) Assist

ABET: To encourage or assist someone to do something wrong, in particular, to commit a crime.

(A) Force: Make someone do something against their will.

(B) Discourage: Cause someone to lose confidence or enthusiasm.

(C) Assist: To help someone, typically by doing a share of the work.

(D) Neglect: Fail to care for properly.

66. COLOSSAL

(A) Dangerous

(B) Gigantic

(C) Fatal

(D) Honourable

Answer: (B) Gigantic

COLOSSAL: Extremely large or great.

(A) Dangerous: Able or likely to cause harm or injury.

(B) Gigantic: Of very great size or extent; huge or enormous.

(C) Fatal: Causing death.

(D) Honourable: Deserving of honor and respect.

67. BOISTEROUS

(A) Boiling

(B) Hot

(C) Noisy

(D) Dangerous

Answer: (C) Noisy

BOISTEROUS: Noisy, energetic, and cheerful; rowdy.

(A) Boiling: Extremely hot; at or near boiling point.

(B) Hot: Having a high degree of heat or a high temperature.

(C) Noisy: Making or given to making a lot of noise.

(D) Dangerous: Able or likely to cause harm or injury.

68. Emancipate

(A) liberate

(B) to put in cage

(C) proud

(D) collect

Answer: (A) liberate

Emancipate: To set free, especially from legal, social, or political restrictions.

(A) liberate: To set someone free from a situation, especially imprisonment or slavery.

(B) to put in cage: To imprison or confine.

(C) proud: Feeling deep pleasure or satisfaction as a result of one’s own achievements.

(D) collect: To bring or gather together.

69. Solemn

(A) amusing

(B) harmful

(C) serious

(D) speech

Answer: (C) serious

Solemn: Formal and dignified; not cheerful or smiling; serious.

(A) amusing: Causing laughter and providing entertainment.

(B) harmful: Causing or likely to cause harm.

(C) serious: Demanding or characterized by careful consideration or application.

(D) speech: The expression of or the ability to express thoughts and feelings by articulate sounds.

Leave a Comment