Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

1. Short speech or poem at the end of a play or book

(A) Epilogue

(B) Prologue

(C) Monologue

(D) Anecdote

Answer: (A) Epilogue

Epilogue: A short speech, poem, or section at the end of a play or book that serves as a comment on or a conclusion to what has happened.

(A) Epilogue: The concluding part of a literary work.

(B) Prologue: An introductory section or speech at the beginning of a play or book.

(C) Monologue: A long speech by one actor in a play or movie.

(D) Anecdote: A short, amusing, or interesting story about a real incident or person.

2. A person of strong conviction or prejudice, especially in matters of religion

(A) Hedonist

(B) Polyglot

(C) Zealot

(D) Glutton

Answer: (C) Zealot

Zealot: A person who is fanatical and uncompromising in pursuit of their religious, political, or other ideals.

(A) Hedonist: A person who believes that the pursuit of pleasure is the most important thing in life.

(B) Polyglot: A person who knows and is able to use several languages.

(C) Zealot: A fanatic or extremist.

(D) Glutton: An excessively greedy eater.

3. A statement that is absolutely clear

(A) Clean

(B) Ambiguous

(C) Unequivocal

(D) Non-descript

Answer: (C) Unequivocal

Unequivocal: Leaving no doubt; clear, unambiguous.

(A) Clean: Free from dirt, marks, or stains.

(B) Ambiguous: Open to more than one interpretation; having a double meaning.

(C) Unequivocal: Absolutely clear and direct.

(D) Non-descript: Lacking distinctive or interesting features or characteristics.

4. A collection of historical documents or records providing information about a place, institution or group of people

(A) Archive

(B) Museum

(C) Library

(D) Register

Answer: (A) Archive

Archive: A collection of historical documents or records providing information about a place, institution, or group of people.

(A) Archive: A place where historical records are kept.

(B) Museum: A building in which objects of historical, scientific, artistic, or cultural interest are stored and exhibited.

(C) Library: A building or room containing collections of books or periodicals.

(D) Register: An official list or record.

5. Spoken or done without preparation

(A) Sudden

(B) On the spot

(C) Extempore

(D) Blindly

Answer: (C) Extempore

Extempore: Spoken or done without preparation; impromptu.

(A) Sudden: Occurring or done quickly and unexpectedly.

(B) On the spot: Immediately or at the very place.

(C) Extempore: Without any prior thought or preparation.

(D) Blindly: Without seeing or without thinking reasonably.

6. A remedy for all diseases

(A) Antidote

(B) Anecdote

(C) Panacea

(D) Medicine

Answer: (C) Panacea

Panacea: A solution or remedy for all difficulties or diseases.

(A) Antidote: A medicine taken or given to counteract a particular poison.

(B) Anecdote: A short amusing story about a real incident.

(C) Panacea: A universal cure.

(D) Medicine: A compound or preparation used for the treatment or prevention of disease.

7. A news article that reports the death of a person

(A) Notice

(B) Advertisement

(C) Bulletin

(D) Obituary

Answer: (D) Obituary

Obituary: A notice of a death, especially in a newspaper, typically including a brief biography of the deceased person.

(A) Notice: Advance notification or warning.

(B) Advertisement: A notice or announcement in a public medium promoting a product, service, or event.

(C) Bulletin: A short official statement or broadcast summary of news.

(D) Obituary: A published report of a person’s death.

8. A speech delivered for the first time in an Assembly

(A) Debut

(B) Inaugural

(C) Maiden

(D) Initiatory

Answer: (C) Maiden

Maiden (speech): The first speech made by a person, especially a newly elected member of a parliament or assembly.

(A) Debut: A person’s first appearance or performance in a particular capacity or role.

(B) Inaugural: Marking the beginning of an institution, activity, or period of office.

(C) Maiden: Being the first of its kind.

(D) Initiatory: Relating to or constituting an initiation or beginning.

9. Incapable of being read

(A) Illiterate

(B) Blind

(C) Illegible

(D) Difficult

Answer: (C) Illegible

Illegible: Not clear enough to be read.

(A) Illiterate: Unable to read or write.

(B) Blind: Unable to see.

(C) Illegible: Impossible to decipher or read.

(D) Difficult: Needing much effort or skill to accomplish.

10. Several fish swimming together

(A) Bunch

(B) Horde

(C) Swarm

(D) Shoal

Answer: (D) Shoal

Shoal: A large number of fish swimming together.

(A) Bunch: A number of things, typically of the same kind, growing or fastened together.

(B) Horde: A large group of people.

(C) Swarm: A large or dense group of insects.

(D) Shoal: A group of fish.

Leave a Comment