Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

11. Persist

(A) argue

(B) persevere, carry on

(C) adamant

(D) hardworking

Answer: (B) persevere, carry on

Persist: To continue firmly or obstinately in an opinion or a course of action.

(A) argue: To give reasons or cite evidence in support of an idea.

(B) persevere, carry on: To continue in a course of action even in the face of difficulty.

(C) adamant: Refusing to be persuaded or to change one’s mind.

(D) hardworking: Tending to work with energy and commitment.

12. Contempt

(A) to try to attempt love

(B) to attempt but fail

(C) lack of respect with intense dislike

(D) to show respect

Answer: (C) lack of respect with intense dislike

Contempt: The feeling that a person or a thing is beneath consideration, worthless, or deserving scorn.

(A) to try to attempt love: To make an effort to feel or show affection.

(B) to attempt but fail: To try to do something without success.

(C) lack of respect with intense dislike: A direct definition of contempt or scorn.

(D) to show respect: To demonstrate admiration or deference.

13. Lavish

(A) Opulent

(B) Scarce

(C) Colourful

(D) Deficient

Answer: (A) Opulent

Lavish: Sumptuously rich, elaborate, or luxurious; given in profusion.

(A) Opulent: Ostentatiously rich and luxurious or lavish.

(B) Scarce: Insufficient for the demand; occurring in small numbers.

(C) Colourful: Having much or varied color.

(D) Deficient: Not having enough of a specified quality or ingredient.

14. Savage

(A) Civilized

(B) Average

(C) Illiterate

(D) Wild

Answer: (D) Wild

Savage: Fierce, violent, and uncontrolled; primitive and uncivilized.

(A) Civilized: Polite and well-mannered; at an advanced stage of social development.

(B) Average: A standard or typical amount, rate, or level.

(C) Illiterate: Unable to read or write.

(D) Wild: Living or growing in the natural environment; not domesticated; unrestrained.

15. Timid

(A) Clever

(B) Bold

(C) Meek

(D) Diplomatic

Answer: (C) Meek

Timid: Showing a lack of courage or confidence; easily frightened.

(A) Clever: Quick to understand, learn, and devise or apply ideas.

(B) Bold: Showing an ability to take risks; confident and courageous.

(C) Meek: Quiet, gentle, and easily imposed on; submissive.

(D) Diplomatic: Having or showing an ability to deal with people in a sensitive and effective way.

16. Yoke

(A) Instrument

(B) Burden

(C) Wheel

(D) Log

Answer: (B) Burden

Yoke: A wooden crosspiece fastened over the necks of two animals; metaphorically, a burden or form of oppressive bondage.

(A) Instrument: A tool or implement, especially for delicate or scientific work.

(B) Burden: A heavy load; something that is difficult to carry or endure.

(C) Wheel: A circular object that revolves on an axle.

(D) Log: A part of the trunk or a large branch of a tree.

17. Authentic

(A) Abrupt

(B) Fictitious

(C) Trustworthy

(D) Impolite

Answer: (C) Trustworthy

Authentic: Of undisputed origin; genuine; reliable and true.

(A) Abrupt: Sudden and unexpected.

(B) Fictitious: Not real or true, being imaginary or having been fabricated.

(C) Trustworthy: Able to be relied on as honest or truthful.

(D) Impolite: Not having or showing good manners; rude.

18. Civil

(A) sophisticated

(B) social

(C) formal

(D) polite

Answer: (D) polite

Civil: Courteous and polite; also relating to ordinary citizens.

(A) sophisticated: Having worldly experience and knowledge of fashion and culture.

(B) social: Relating to society or its organization.

(C) formal: Done in accordance with rules of convention or etiquette.

(D) polite: Having or showing behavior that is respectful and considerate of other people.

19. Prognosis

(A) identification

(B) preface

(C) forecast

(D) scheme

Answer: (C) forecast

Prognosis: The likely course of a disease or ailment; a forecast of the likely outcome of a situation.

(A) identification: The action or process of identifying someone or something.

(B) preface: An introduction to a book or speech.

(C) forecast: To predict or estimate a future event or trend.

(D) scheme: A large-scale systematic plan or arrangement for attaining some particular object.

20. Segregate

(A) collect

(B) separate

(C) level

(D) put away

Answer: (B) separate

Segregate: To set apart from the rest or from each other; isolate or divide.

(A) collect: To bring or gather together.

(B) separate: To cause to move or be apart.

(C) level: A horizontal plane or line with respect to the distance above or below a given point.

(D) put away: To store something in its usual place.

Leave a Comment