Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

201. Redeem

(A) Punish

(B) Save

(C) Forget

(D) Forgive

Answer: (B) Save

Redeem: Compensate for the faults or bad aspects of something; save or rescue.

(A) Punish: Inflict a penalty or sanction on someone for an offense.

(B) Save: Keep safe or rescue from harm or danger.

(C) Forget: Fail to remember.

(D) Forgive: Stop feeling angry or resentful toward someone for an offense.

202. Annoy

(A) Review

(B) Revoke

(C) Lazy

(D) Offend

Answer: (D) Offend

Annoy: Irritate or make someone a little angry.

(A) Review: Examine or assess something formally.

(B) Revoke: Put an end to the validity or operation of a decree or promise.

(C) Lazy: Unwilling to work or use energy.

(D) Offend: Cause to feel upset, annoyed, or resentful.

203. Solitude

(A) Company

(B) Crowd

(C) Aloneness

(D) Mob

Answer: (C) Aloneness

Solitude: The state or situation of being alone.

(A) Company: The fact or condition of being with another or others.

(B) Crowd: A large number of people gathered together.

(C) Aloneness: The state of being alone or completely isolated.

(D) Mob: A large crowd of people, especially one that is disorderly and intent on causing trouble.

204. Kin

(A) Enemy

(B) Colleague

(C) Friend

(D) Relative

Answer: (D) Relative

Kin: One’s family and relations.

(A) Enemy: A person who is actively opposed or hostile to someone or something.

(B) Colleague: A person with whom one works.

(C) Friend: A person whom one knows and has a bond of mutual affection.

(D) Relative: A person connected by blood or marriage.

205. Fraud

(A) Clown

(B) Banker

(C) Imposter

(D) Actor

Answer: (C) Imposter

Fraud: Wrongful or criminal deception intended to result in financial or personal gain; a person intending to deceive.

(A) Clown: A comic entertainer.

(B) Banker: An officer or owner of a bank.

(C) Imposter: A person who pretends to be someone else in order to deceive others.

(D) Actor: A person whose profession is acting.

206. Distort

(A) Wrong

(B) Evil

(C) Deform

(D) Harm

Answer: (C) Deform

Distort: Pull or twist out of shape.

(A) Wrong: Not correct or true.

(B) Evil: Profoundly immoral and malevolent.

(C) Deform: Distort the shape or form of; make misshapen.

(D) Harm: Physical injury, especially that which is deliberately inflicted.

207. Pull

(A) Stop

(B) Crush

(C) Proud

(D) Drag

Answer: (D) Drag

Pull: Exert force on someone or something to cause movement toward oneself.

(A) Stop: Come to an end; cease to happen.

(B) Crush: Deform, pulverize, or force inwards by compressing forcefully.

(C) Proud: Feeling deep pleasure or satisfaction as a result of one’s own achievements.

(D) Drag: Pull someone or something along forcefully, roughly, or with difficulty.

208. Loot

(A) Destruction

(B) Waste

(C) Spoils

(D) Garbage

Answer: (C) Spoils

Loot: Goods, especially private property, taken from an enemy in war.

(A) Destruction: The action or process of causing so much damage to something that it no longer exists.

(B) Waste: Material that is not wanted; the unusable remains.

(C) Spoils: Stolen goods or plunder.

(D) Garbage: Wasted or spoiled food or other refuse.

209. Remote

(A) Gadget

(B) Distant

(C) Savage

(D) Mean

Answer: (B) Distant

Remote: Far away in space or time.

(A) Gadget: A small mechanical device or tool.

(B) Distant: Far away in space or time.

(C) Savage: Fierce, violent, and uncontrolled.

(D) Mean: Unwilling to give or share things; unkind.

210. Predict

(A) Foretell

(B) Decide

(C) Prevent

(D) Invent

Answer: (A) Foretell

Predict: Say or estimate that a specified thing will happen in the future.

(A) Foretell: Predict the future or a future event.

(B) Decide: Come to a resolution in the mind.

(C) Prevent: Keep something from happening.

(D) Invent: Create or design something that has not existed before.

Leave a Comment