Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

171. New teachers scramble to get jobs in the best schools.

(A) compete

(B) struggle

(C) climb up

(D) give up

Answer: (A) compete

Scramble: To struggle or compete eagerly with others in order to get or do something.

(A) compete: Strive to gain or win something by defeating or establishing superiority over others.

(B) struggle: Make forceful or violent efforts to get free of restraint or constriction.

(C) climb up: Go or come up a slope, incline, or stairs.

(D) give up: Cease making an effort; resign oneself to failure.

172. He was ostracised by other children at school.

(A) accepted

(B) shunned

(C) admitted

(D) excluded

Answer: (B) shunned

Ostracise: Exclude someone from a society or group.

(A) accepted: Consented to receive or undertake something offered.

(B) shunned: Persistently avoided, ignored, or rejected through antipathy or caution.

(C) admitted: Confessed to be true or to be the case, or allowed entry.

(D) excluded: Denied access to a place, group, or privilege.

173. Don’t patronise me! I know what I’m doing.

(A) look down on

(B) ignore

(C) hurt

(D) antagonise

Answer: (A) look down on

Patronise: Treat with an apparent kindness that betrays a feeling of superiority.

(A) look down on: Regard someone with a feeling of superiority.

(B) ignore: Refuse to take notice of or acknowledge; disregard intentionally.

(C) hurt: Cause physical pain or injury to.

(D) antagonise: Cause someone to become hostile.

174. This will revolutionise the way we do business.

(A) compete with

(B) merge

(C) turn

(D) transform

Answer: (D) transform

Revolutionise: Change something radically or fundamentally.

(A) compete with: Strive against another to gain or win something.

(B) merge: Combine or cause to combine to form a single entity.

(C) turn: Move in a circular direction wholly or partly around an axis or point.

(D) transform: Make a thorough or dramatic change in the form, appearance, or character of.

175. Their eloquence and memory found expression in their poetry.

(A) fluency

(B) increase

(C) weak

(D) healthy

Answer: (A) fluency

Expression: The conveying of feeling, thought, or character (In this context, combined with eloquence, it equates to fluency).

(A) fluency: The ability to express oneself easily and articulately.

(B) increase: Become or make greater in size, amount, intensity, or degree.

(C) weak: Lacking the power to perform physically demanding tasks.

(D) healthy: In good health.

176. The students are all geared up.

(A) ready

(B) inspired

(C) keen

(D) motivated

Answer: (A) ready

Geared up: Equipped or prepared for a specific purpose or activity.

(A) ready: In a suitable state for an action or situation; fully prepared.

(B) inspired: Filled with the urge or ability to do or feel something.

(C) keen: Having or showing eagerness or enthusiasm.

(D) motivated: Provided with a motive or having a strong reason to act.

177. She remained steadfast and did not reveal the secret.

(A) prepared for the worst

(B) patient

(C) resolute

(D) experiment

Answer: (C) resolute

Steadfast: Resolutely or dutifully firm and unwavering.

(A) prepared for the worst: Ready to deal with bad outcomes.

(B) patient: Able to accept or tolerate delays, problems, or suffering without becoming annoyed.

(C) resolute: Admirably purposeful, determined, and unwavering.

(D) experiment: A scientific procedure undertaken to make a discovery.

178. It was indeed a vindictive act!

(A) dedicated

(B) text

(C) healthy

(D) revengeful

Answer: (D) revengeful

Vindictive: Having or showing a strong or unreasoning desire for revenge.

(A) dedicated: Devoted to a task or purpose.

(B) text: A book or other written or printed work.

(C) healthy: In good health.

(D) revengeful: Eager for revenge.

179. Everyone has an indispensable role to play.

(A) short

(B) essential

(C) crucial

(D) clean

Answer: (B) essential

Indispensable: Absolutely necessary.

(A) short: Measuring a small distance from end to end.

(B) essential: Absolutely necessary; extremely important.

(C) crucial: Decisive or critical, especially in the success or failure of something.

(D) clean: Free from dirt, marks, or stains.

180. As he was ambitious, I slew him.

(A) killed

(B) praised

(C) encouraged

(D) induced

Answer: (A) killed

Slew: The past tense of slay, meaning to kill in a violent way.

(A) killed: Caused the death of a person, animal, or other living thing.

(B) praised: Expressed warm approval or admiration of.

(C) encouraged: Gave support, confidence, or hope to.

(D) induced: Succeeded in persuading or influencing someone to do something.

Leave a Comment