Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

51. Vista

(A) Confront

(B) Contour

(C) Blindness

(D) Outlook

Answer: (D) Outlook

Vista: A pleasing view, especially one seen through a long, narrow opening; a mental view of a succession of remembered or anticipated events.

(A) Confront: To meet face-to-face with hostile or argumentative intent.

(B) Contour: An outline, especially one representing or bounding the shape or form of something.

(C) Blindness: The state or condition of being unable to see.

(D) Outlook: A person’s point of view or general attitude to life; a view.

52. Heinous

(A) wicked

(B) negative

(C) curse

(D) gloomy

Answer: (A) wicked

Heinous: Utterly odious or wicked.

(A) wicked: Evil or morally wrong.

(B) negative: Lacking positive or constructive features.

(C) curse: A solemn utterance intended to invoke a supernatural power to inflict harm.

(D) gloomy: Dark or poorly lit; feeling distressed or pessimistic.

53. Ideology

(A) method

(B) expression

(C) concept

(D) doctrine

Answer: (D) doctrine

Ideology: A system of ideas and ideals, especially one which forms the basis of economic or political theory.

(A) method: A particular form of procedure for accomplishing or approaching something.

(B) expression: The process of making known one’s thoughts or feelings.

(C) concept: An abstract idea; a general notion.

(D) doctrine: A belief or set of beliefs held and taught by a Church, political party, or other group.

54. Intuition

(A) training

(B) instinct

(C) inborn

(D) hint

Answer: (B) instinct

Intuition: The ability to understand something immediately, without the need for conscious reasoning.

(A) training: The action of teaching a person a particular skill or type of behavior.

(B) instinct: An innate, typically fixed pattern of behavior or response to stimuli.

(C) inborn: Existing from birth.

(D) hint: A slight or indirect indication or suggestion.

55. Indomitable

(A) unconquerable

(B) solitary

(C) unresponsive

(D) superior

Answer: (A) unconquerable

Indomitable: Impossible to subdue or defeat.

(A) unconquerable: Not capable of being conquered or vanquished.

(B) solitary: Done or existing alone.

(C) unresponsive: Not reacting quickly or positively.

(D) superior: Higher in rank, status, or quality.

56. Jest

(A) mock

(B) twitch

(C) fool

(D) joke

Answer: (D) joke

Jest: A thing said or done for amusement; a joke.

(A) mock: Tease or laugh at in a scornful or contemptuous manner.

(B) twitch: Give or cause to give a short, sudden jerking or convulsive movement.

(C) fool: A person who acts unwisely or imprudently.

(D) joke: A thing that someone says to cause amusement or laughter.

57. TENDENCY

(A) unlikely

(B) inclination

(C) trait

(D) fade

Answer: (B) inclination

TENDENCY: An inclination toward a particular characteristic or type of behavior.

(A) unlikely: Not likely to happen, be done, or be true.

(B) inclination: A person’s natural tendency or urge to act or feel in a particular way.

(C) trait: A distinguishing quality or characteristic.

(D) fade: Gradually grow faint and disappear.

58. WITHDRAWN

(A) introverted

(B) extroverted

(C) frank

(D) inferior

Answer: (A) introverted

WITHDRAWN: Not wanting to communicate with other people; quiet and reserved.

(A) introverted: Shy, reticent, and focused inward.

(B) extroverted: Outgoing and socially confident.

(C) frank: Open, honest, and direct in speech or writing.

(D) inferior: Lower in rank, status, or quality.

59. ASSERTION

(A) placid

(B) instruction

(C) affirmation

(D) furnish

Answer: (C) affirmation

ASSERTION: A confident and forceful statement of fact or belief.

(A) placid: Not easily upset or excited; calm.

(B) instruction: A direction or order.

(C) affirmation: The action or process of affirming something or being affirmed; a declaration.

(D) furnish: Provide (a house or room) with furniture and fittings.

60. COMMITTMENT

(A) duty

(B) accuracy

(C) infidelity

(D) allegiance

Answer: (D) allegiance

COMMITTMENT: The state or quality of being dedicated to a cause, activity, etc. (Note: Allegiance is the closest synonym showing dedication/loyalty).

(A) duty: A moral or legal obligation; a responsibility.

(B) accuracy: The quality or state of being correct or precise.

(C) infidelity: The action or state of being unfaithful to a spouse or sexual partner.

(D) allegiance: Loyalty or commitment of a subordinate to a superior or of an individual to a group or cause.

Leave a Comment