Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

181. The potent medication reduced the symptoms immediately.

(A) expensive

(B) strong

(C) paltry

(D) bitter

Answer: (B) strong

Potent: Having great power, influence, or effect.

(A) expensive: Costing a lot of money.

(B) strong: Powerful, highly effective, or intense.

(C) paltry: Small or meager.

(D) bitter: Having a sharp, pungent taste or smell; not sweet.

182. The precipitous change was considered a good thing.

(A) gentle

(B) difficult

(C) colourful

(D) abrupt

Answer: (D) abrupt

Precipitous: Dangerously high or steep; (of an action) done suddenly and without careful consideration.

(A) gentle: Mild in temperament or behavior; kind or tender.

(B) difficult: Needing much effort or skill to accomplish.

(C) colourful: Having much or varied color.

(D) abrupt: Sudden and unexpected.

183. His untoward behaviour during the admission process cost him his medical seat.

(A) unpleasant

(B) casual

(C) capricious

(D) polite

Answer: (A) unpleasant

Untoward: Unexpected and inappropriate or inconvenient.

(A) unpleasant: Causing discomfort, unhappiness, or revulsion; offensive.

(B) casual: Relaxed and unconcerned.

(C) capricious: Given to sudden and unaccountable changes of mood or behavior.

(D) polite: Having or showing behavior that is respectful and considerate.

184. He is the protagonist of the play.

(A) director

(B) dancer

(C) hero

(D) villain

Answer: (C) hero

Protagonist: The leading character or one of the major characters in a drama, movie, novel, or other fictional text.

(A) director: A person who is in charge of an activity, department, or organization.

(B) dancer: A person who dances or whose profession is dancing.

(C) hero: A person who is admired or idealized for courage, outstanding achievements, or noble qualities.

(D) villain: A character whose evil actions or motives are important to the plot.

185. Spectacle

(A) Impression

(B) Sight

(C) Panorama

(D) Worldview

Answer: (B) Sight

Spectacle: A visually striking performance or display; an event or scene regarded in terms of its visual impact.

(A) Impression: An idea, feeling, or opinion about something.

(B) Sight: The faculty or power of seeing; a thing that one sees or that can be seen.

(C) Panorama: An unbroken view of the whole region surrounding an observer.

(D) Worldview: A particular philosophy of life or conception of the world.

186. Reprimanded

(A) Rejected

(B) Turned out

(C) Scolded

(D) Praised

Answer: (C) Scolded

Reprimanded: Rebuked or scolded, especially officially.

(A) Rejected: Dismissed as inadequate, inappropriate, or not to one’s taste.

(B) Turned out: Proved to be the case.

(C) Scolded: Rebuked someone angrily.

(D) Praised: Expressed warm approval or admiration of.

187. Ominous

(A) Peaceful

(B) Calm

(C) Unlucky

(D) Promising

Answer: (C) Unlucky

Ominous: Giving the impression that something bad or disastrous is going to happen; inauspicious.

(A) Peaceful: Free from disturbance; tranquil.

(B) Calm: Not showing or feeling nervousness, anger, or other strong emotions.

(C) Unlucky: Having, bringing, or resulting from bad luck.

(D) Promising: Showing signs of future success.

188. Ostracize

(A) Welcome

(B) Accept

(C) Abuse

(D) Boycott

Answer: (D) Boycott

Ostracize: Exclude (someone) from a society or group.

(A) Welcome: An instance or manner of greeting someone.

(B) Accept: Consent to receive.

(C) Abuse: Use (something) to bad effect or for a bad purpose.

(D) Boycott: Withdraw from commercial or social relations with as a punishment or protest.

189. Clandestine

(A) Open

(B) Straight forward

(C) Secret

(D) Honest

Answer: (C) Secret

Clandestine: Kept secret or done secretively, especially because illicit.

(A) Open: Allowing access, passage, or a view through an empty space.

(B) Straight forward: Uncomplicated and easy to do or understand.

(C) Secret: Not known or seen or not meant to be known or seen by others.

(D) Honest: Free of deceit and untruthfulness; sincere.

190. SHOWY

(A) Rowdy

(B) Hungry

(C) Greedy

(D) Gaudy

Answer: (D) Gaudy

SHOWY: Having a striking appearance or style, typically by being excessively bright, colorful, or ostentatious.

(A) Rowdy: Noisy and disorderly.

(B) Hungry: Feeling or displaying the need for food.

(C) Greedy: Having or showing an intense and selfish desire for something.

(D) Gaudy: Extravagantly bright or showy, typically so as to be tasteless.

Leave a Comment