Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

71. UNDAUNTED

(A) Careless

(B) Not discouraged

(C) Worthless

(D) Prudent

Answer: (B) Not discouraged

UNDAUNTED: Not intimidated or discouraged by difficulty, danger, or disappointment.

(A) Careless: Not giving sufficient attention or thought to avoiding harm or errors.

(B) Not discouraged: Maintaining courage and determination in the face of adversity.

(C) Worthless: Having no real value or use.

(D) Prudent: Acting with or showing care and thought for the future.

72. Abrogate

(A) cancel

(B) close

(C) eat

(D) prohibit

Answer: (A) cancel

Abrogate: To repeal or do away with (a law, right, or formal agreement).

(A) cancel: To decide that an organized event will not happen, or to annul something.

(B) close: To block against entry or passage; shut.

(C) eat: To put food into the mouth and chew and swallow it.

(D) prohibit: To formally forbid something by law, rule, or other authority.

73. Ameliorate

(A) destroy

(B) improve

(C) increase

(D) clean

Answer: (B) improve

Ameliorate: To make (something bad or unsatisfactory) better.

(A) destroy: To put an end to the existence of something.

(B) improve: To make or become better.

(C) increase: To become or make greater in size, amount, or degree.

(D) clean: To make free of dirt, marks, or mess.

74. Bedlam

(A) agree

(B) rest

(C) negotiate

(D) confusion

Answer: (D) confusion

Bedlam: A scene of uproar and confusion.

(A) agree: To have the same opinion about something.

(B) rest: To cease work or movement in order to relax.

(C) negotiate: To try to reach an agreement or compromise by discussion.

(D) confusion: Lack of understanding; uncertainty; a state of disorder.

75. Bleary

(A) loud

(B) gentle

(C) blurred

(D) flawless

Answer: (C) blurred

Bleary: (Of the eyes) looking or feeling dull and unfocused from sleep or tiredness.

(A) loud: Producing or capable of producing much noise.

(B) gentle: Mild in temperament or behavior; kind or tender.

(C) blurred: Unable to see or be seen clearly.

(D) flawless: Without any blemishes or imperfections; perfect.

76. Cadaverous

(A) pale

(B) caring

(C) bold

(D) intelligent

Answer: (A) pale

Cadaverous: Resembling a corpse in being very pale, thin, or bony.

(A) pale: Light in color or having little color.

(B) caring: Displaying kindness and concern for others.

(C) bold: Showing an ability to take risks; confident and courageous.

(D) intelligent: Having or showing intelligence, especially of a high level.

77. Chagrin

(A) trick

(B) saintly

(C) lovely

(D) embarrassment

Answer: (D) embarrassment

Chagrin: Distress or embarrassment at having failed or been humiliated.

(A) trick: A cunning or skillful act or scheme intended to deceive or outwit someone.

(B) saintly: Very holy or virtuous.

(C) lovely: Very beautiful or attractive.

(D) embarrassment: A feeling of self-consciousness, shame, or awkwardness.

78. Authentic

(A) unreal

(B) genuine

(C) clever

(D) quick

Answer: (B) genuine

Authentic: Of undisputed origin; genuine.

(A) unreal: So strange as to appear imaginary; not real.

(B) genuine: Truly what something is said to be; authentic.

(C) clever: Quick to understand, learn, and devise or apply ideas.

(D) quick: Moving fast or doing something in a short time.

79. Censure

(A) Ensure

(B) Criticise

(C) Assure

(D) Examine

Answer: (B) Criticise

Censure: Express severe disapproval of (someone or something), especially in a formal statement.

(A) Ensure: To make certain that (something) shall occur or be the case.

(B) Criticise: To indicate the faults of (someone or something) in a disapproving way.

(C) Assure: To tell someone something positively to dispel any doubts.

(D) Examine: To inspect (someone or something) thoroughly.

80. Ostensible

(A) Apparent

(B) Elaborate

(C) Traditional

(D) Intricate

Answer: (A) Apparent

Ostensible: Stated or appearing to be true, but not necessarily so.

(A) Apparent: Clearly visible or understood; seeming real or true.

(B) Elaborate: Involving many carefully arranged parts or details.

(C) Traditional: Existing in or as part of a tradition.

(D) Intricate: Very complicated or detailed.

Leave a Comment