Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

130. ARDUOUS

(A) Boring

(B) Ardent

(C) Ordinary

(D) Difficult

Answer: (D) Difficult

ARDUOUS: Involving or requiring strenuous effort; difficult and tiring.

(A) Boring: Not interesting; tedious.

(B) Ardent: Enthusiastic or passionate.

(C) Ordinary: With no special or distinctive features; normal.

(D) Difficult: Needing much effort or skill to accomplish, deal with, or understand.

131. Punctilious

(A) careless

(B) apathetic

(C) tardy

(D) meticulous

Answer: (D) meticulous

Punctilious: Showing great attention to detail or correct behavior.

(A) careless: Not giving sufficient attention or thought to avoiding harm or errors.

(B) apathetic: Showing or feeling no interest, enthusiasm, or concern.

(C) tardy: Delaying or delayed beyond the right or expected time; late.

(D) meticulous: Showing great attention to detail; very careful and precise.

132. Mendacious

(A) broken

(B) truthful

(C) deceitful

(D) veracity

Answer: (C) deceitful

Mendacious: Not telling the truth; lying.

(A) broken: Having been fractured or damaged and no longer in one piece or in working order.

(B) truthful: Telling or expressing the truth; honest.

(C) deceitful: Guilty of or involving deceit; deceiving or misleading others.

(D) veracity: Conformity to facts; accuracy.

133. Ameliorate

(A) increase

(B) clasp

(C) improve

(D) dissemble

Answer: (C) improve

Ameliorate: To make (something bad or unsatisfactory) better.

(A) increase: To become or make greater in size, amount, intensity, or degree.

(B) clasp: To grasp tightly with one’s hand.

(C) improve: To make or become better.

(D) dissemble: To conceal one’s true motives, feelings, or beliefs.

134. Cursory

(A) casual

(B) careful

(C) degrading

(D) thorough

Answer: (A) casual

Cursory: Hasty and therefore not thorough or detailed.

(A) casual: Relaxed and unconcerned; made or done without much thought or premeditation.

(B) careful: Making sure of avoiding potential danger, mishap, or harm; cautious.

(C) degrading: Causing a loss of self-respect; humiliating.

(D) thorough: Complete with regard to every detail; not superficial or partial.

135. Implicate

(A) involve

(B) exonerate

(C) corrupt

(D) accuse

Answer: (A) involve

Implicate: To show (someone) to be involved in a crime or falsely.

(A) involve: To cause to participate in an activity or situation.

(B) exonerate: To absolve (someone) from blame for a fault or wrongdoing.

(C) corrupt: To cause to act dishonestly in return for money or personal gain.

(D) accuse: To charge (someone) with an offense or crime.

136. AXIOM

(A) paradox

(B) dictum

(C) absurdity

(D) ambiguity

Answer: (B) dictum

AXIOM: A statement or proposition that is regarded as being established, accepted, or self-evidently true.

(A) paradox: A seemingly absurd or self-contradictory statement or proposition.

(B) dictum: A formal pronouncement from an authoritative source; a short statement that expresses a general truth.

(C) absurdity: The state or quality of being ridiculous or wildly unreasonable.

(D) ambiguity: The quality of being open to more than one interpretation; inexactness.

137. Adulation

(A) fawning

(B) praise

(C) embarrassment

(D) veneration

Answer: (B) praise

Adulation: Obsequious flattery; excessive admiration or praise.

(A) fawning: Displaying exaggerated flattery or affection.

(B) praise: The expression of approval or admiration for someone or something.

(C) embarrassment: A feeling of self-consciousness, shame, or awkwardness.

(D) veneration: Great respect; reverence.

138. Replenish

(A) to spread around

(B) to fulfil

(C) to refill

(D) spread

Answer: (C) to refill

Replenish: To fill (something) up again.

(A) to spread around: To distribute over a large area.

(B) to fulfil: To achieve or realize (something desired, promised, or predicted).

(C) to refill: To fill (a container) again.

(D) spread: Open out (something) so as to extend its surface area.

139. Obviate

(A) get rid of

(B) frustrate

(C) impede

(D) assure

Answer: (A) get rid of

Obviate: To remove a need or difficulty; to avoid or prevent.

(A) get rid of: To take action so as to be free of (a troublesome or unwanted person or thing).

(B) frustrate: To prevent (a plan or attempted action) from progressing, succeeding, or being fulfilled.

(C) impede: To delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder.

(D) assure: To tell someone something positively or confidently to dispel any doubts they may have.

140. Fecund

(A) powerful

(B) fertile

(C) strange

(D) pure

Answer: (B) fertile

Fecund: Producing or capable of producing an abundance of offspring or new growth; fertile.

(A) powerful: Having great power or strength.

(B) fertile: Producing or capable of producing abundant vegetation or crops.

(C) strange: Unusual or surprising in a way that is unsettling or hard to understand.

(D) pure: Not mixed or adulterated with any other substance or material.

Leave a Comment