Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

101. RESENT

(A) Love

(B) Retrieve

(C) Begrudge

(D) Tease

Answer: (C) Begrudge

RESENT: Feel bitterness or indignation at (a circumstance, action, or person).

(A) Love: An intense feeling of deep affection.

(B) Retrieve: Get or bring (something) back; regain possession of.

(C) Begrudge: Envy (someone) the possession or enjoyment of (something); feel resentment.

(D) Tease: Make fun of or attempt to provoke (a person or animal).

102. PERIPHERAL

(A) Permanent

(B) Marginal

(C) Central

(D) Constant

Answer: (B) Marginal

PERIPHERAL: Relating to or situated on the edge or periphery of something; of secondary or minor importance.

(A) Permanent: Lasting or intended to last indefinitely.

(B) Marginal: Of, relating to, or situated at the edge or margin of something; minor.

(C) Central: At the point or in the area that is in the middle.

(D) Constant: Occurring continuously over a period of time.

103. DERIVE

(A) obtain

(B) deny

(C) reduce

(D) offer

Answer: (A) obtain

DERIVE: Obtain something from (a specified source).

(A) obtain: Get, acquire, or secure (something).

(B) deny: State that one refuses to admit the truth or existence of.

(C) reduce: Make smaller or less in amount, degree, or size.

(D) offer: Present or proffer (something) for (someone) to accept or reject.

104. SUSTAIN

(A) abandon

(B) preserve

(C) cheer

(D) chide

Answer: (B) preserve

SUSTAIN: Strengthen or support physically or mentally; undergo or suffer.

(A) abandon: Cease to support or look after.

(B) preserve: Maintain (something) in its original or existing state.

(C) cheer: Shout for joy or in praise or encouragement.

(D) chide: Scold or rebuke.

105. GRASP

(A) release

(B) withdraw

(C) clasp

(D) bunch

Answer: (C) clasp

GRASP: Seize and hold firmly.

(A) release: Allow or enable to escape from confinement; set free.

(B) withdraw: Remove or take away (something) from a particular place or position.

(C) clasp: Grasp (something) tightly with one’s hand.

(D) bunch: A number of things, typically of the same kind, growing or fastened together.

106. ORIGINATE

(A) create

(B) terminate

(C) end

(D) initiate

Answer: (D) initiate

ORIGINATE: Have a specified beginning; create or initiate (something).

(A) create: Bring (something) into existence.

(B) terminate: Bring to an end.

(C) end: A final part of something, especially a period of time, an activity, or a story.

(D) initiate: Cause (a process or action) to begin.

107. RUPTURE

(A) join

(B) beautify

(C) mend

(D) break

Answer: (D) break

RUPTURE: Break or burst suddenly.

(A) join: Link; connect.

(B) beautify: Improve the appearance of.

(C) mend: Repair (something that is broken or damaged).

(D) break: Separate or cause to separate into pieces as a result of a blow, shock, or strain.

108. RAZE

(A) construct

(B) abandon

(C) destroy

(D) disguise

Answer: (C) destroy

RAZE: Completely destroy (a building, town, or other site).

(A) construct: Build or erect (something, typically a building, road, or machine).

(B) abandon: Cease to support or look after; desert.

(C) destroy: Put an end to the existence of (something) by damaging or attacking it.

(D) disguise: Give (someone or oneself) a different appearance in order to conceal one’s identity.

109. GASH

(A) crown

(B) heal

(C) cover

(D) cut

Answer: (D) cut

GASH: A long, deep slash, cut, or wound.

(A) crown: The top part of a head or hat; a circular ornamental headdress.

(B) heal: To cause a wound or disease to become sound and healthy again.

(C) cover: To put something over or upon so as to protect or conceal.

(D) cut: To make an opening, incision, or wound in something with a sharp-edged tool.

Leave a Comment