Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: SYNONYMS

Share

21. Compel

(A) force

(B) persuade

(C) request

(D) polish

Answer: (A) force

Compel: To force or oblige (someone) to do something.

(A) force: To make someone do something against their will.

(B) persuade: To cause someone to do something through reasoning or argument.

(C) request: An act of asking politely or formally for something.

(D) polish: To make the surface of something smooth and shiny by rubbing it.

22. Imply

(A) protect

(B) instruct

(C) annoy

(D) suggest

Answer: (D) suggest

Imply: To strongly suggest the truth or existence of something not expressly stated.

(A) protect: To keep safe from harm or injury.

(B) instruct: To direct or command someone to do something.

(C) annoy: To make someone a little angry; irritate.

(D) suggest: To put forward for consideration.

23. Yearn

(A) teach

(B) construct

(C) pine

(D) waste

Answer: (C) pine

Yearn: To have an intense feeling of longing for something.

(A) teach: To show or explain to someone how to do something.

(B) construct: To build or erect something.

(C) pine: To miss and long for the return of something or someone.

(D) waste: To use or expend carelessly, extravagantly, or to no purpose.

24. Amicable

(A) Friendly

(B) Jovial

(C) Happy

(D) Cheerful

Answer: (A) Friendly

Amicable: Characterized by friendliness and absence of discord.

(A) Friendly: Kind and pleasant.

(B) Jovial: Cheerful and friendly.

(C) Happy: Feeling or showing pleasure or contentment.

(D) Cheerful: Noticeably happy and optimistic.

25. Clandestine

(A) Dirty

(B) Ugly

(C) Secretive

(D) Evil

Answer: (C) Secretive

Clandestine: Kept secret or done secretively, especially because illicit.

(A) Dirty: Covered or marked with an unclean substance.

(B) Ugly: Unpleasant or repulsive, especially in appearance.

(C) Secretive: Inclined to conceal feelings and intentions or not to disclose information.

(D) Evil: Profoundly immoral and malevolent.

26.Inanition

(A) Lethargy

(B) Offensive

(C) Vacillating

(D) Grasping

Answer: (A) Lethargy

Inanition: Exhaustion caused by lack of nourishment; a lack of mental or spiritual vigor.

(A) Lethargy: A lack of energy and enthusiasm.

(B) Offensive: Causing someone to feel deeply hurt, upset, or angry.

(C) Vacillating: Wavering between different opinions or actions; irresolute.

(D) Grasping: Greedy; avaricious.

27. Crescendo

(A) Dominate

(B) Escalation

(C) Insolent

(D) Revere

Answer: (B) Escalation

Crescendo: A gradual increase in loudness or intensity.

(A) Dominate: To have a commanding influence on; exercise control over.

(B) Escalation: A rapid increase; a rise.

(C) Insolent: Showing a rude and arrogant lack of respect.

(D) Revere: To feel deep respect or admiration for something.

28. Esoteric

(A) Befitting

(B) Germane

(C) Abstruse

(D) Relevant

Answer: (C) Abstruse

Esoteric: Intended for or likely to be understood by only a small number of people with a specialized knowledge.

(A) Befitting: Appropriate to the occasion.

(B) Germane: Relevant to a subject under consideration.

(C) Abstruse: Difficult to understand; obscure.

(D) Relevant: Closely connected or appropriate to the matter at hand.

29. Catering

(A) Considering

(B) Supplying

(C) Lending

(D) Working

Answer: (B) Supplying

Catering: Providing food and drink; providing what is needed or wanted.

(A) Considering: Thinking about something carefully.

(B) Supplying: Making something needed or wanted available to someone.

(C) Lending: Granting someone the use of something on the understanding that it shall be returned.

(D) Working: Functioning or operating.

30. Key

(A) Foundation

(B) Solution

(C) Requisite

(D) Important

Answer: (D) Important

Key: A thing that provides a means of achieving or understanding something; of crucial importance.

(A) Foundation: An underlying basis or principle.

(B) Solution: A means of solving a problem or dealing with a difficult situation.

(C) Requisite: Made necessary by particular circumstances or regulations.

(D) Important: Of great significance or value

Leave a Comment