Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

81. To throw up one’s hands

(A) To put your hands together

(B) To give up

(C) To dirty your hands

(D) None of the above

Answer: (B) To give up

Throw up one’s hands: To express despair or frustration, and give up trying to do something.

82. Hand on a platter

(A) The hand held the plate.

(B) Hand and plate go together

(C) To obtain something easily

(D) None of the above

Answer: (C) To obtain something easily

Hand (something) on a silver platter: To give someone something very easily without them having to work for it.

83. Bite the hand that feeds you

(A) To do harm to someone who is kind to you

(B) To cut off a hand that harms you

(C) To feed someone with your hands

(D) None of the above

Answer: (A) To do harm to someone who is kind to you

Bite the hand that feeds you: To act ungratefully towards someone who has helped or supported you.

84. Take the bull by the horns

(A) to deal decisively with a difficult problem

(B) to beat up a person

(C) to push the enemy

(D) to take part in a sporting activity

Answer: (A) to deal decisively with a difficult problem

Take the bull by the horns: To face a difficult or dangerous situation directly and with courage.

85. Keep one’s head above water

(A) to swim like an expert

(B) to stay calm

(C) to stay out of trouble

(D) to be confident

Answer: (C) to stay out of trouble (financial or otherwise)

Keep one’s head above water: To manage to survive, especially financially; to stay out of debt or trouble.

86. Word for word

(A) wrong words

(B) exact words

(C) impolite words

(D) inappropriate words

Answer: (B) exact words

Word for word: Repeated exactly as it was originally spoken or written; verbatim.

87. Put across

(A) to cross the street

(B) to put in the right place

(C) old and ugly

(D) to communicate

Answer: (D) to communicate

Put across: To communicate an idea or message effectively so that it is easily understood.

88. To move heaven and earth

(A) to pray earnestly

(B) to make every possible effort

(C) to sing beautifully

(D) none of the above

Answer: (B) to make every possible effort

Move heaven and earth: To do everything one possibly can in order to achieve something.

89. Give the game away

(A) to lose a match

(B) to give a present

(C) to play well

(D) to let out a secret

Answer: (D) to let out a secret

Give the game away: To inadvertently reveal a secret or a hidden plan.

90. Take a knock

(A) to open the door

(B) to fall ill

(C) to be badly affected

(D) to be hospitalized

Answer: (C) to be badly affected

Take a knock: To suffer a setback, financial loss, or damage to one’s confidence.

Leave a Comment