Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

101. To drive home

(A) To find one’s roots

(B) To return to place of rest

(C) Back to original position

(D) To emphasize

Answer: (D) To emphasize

To drive home: To make something completely clear or understood by emphasizing it strongly.

102. To be the black sheep

(A) One who always cooperates

(B) One who has a bad reputation

(C) One who is ashamed

(D) One who has dark coloured skin

Answer: (B) One who has a bad reputation

Black sheep: A member of a family or group who is regarded as a disgrace to them.

103. To end in smoke

(A) To influence

(B) To end in ruin

(C) To end in applause

(D) To overcome someone

Answer: (B) To end in ruin

End in smoke: To yield no practical result; to come to nothing or be ruined.

104. To be within a stone’s throw

(A) Very far off

(B) Within a certain radius

(C) Within a definite distance

(D) At a short distance

Answer: (D) At a short distance

Within a stone’s throw: Very close to; at a short distance.

105. Have one’s hand full

(A) To be very rich

(B) To be very clumsy

(C) To be very busy

(D) To be very generous

Answer: (C) To be very busy

Have one’s hands full: To be completely occupied or very busy with something.

106. Hobson’s choice

(A) Excellent choice

(B) No real choice at all

(C) Choice to live or die

(D) First choice

Answer: (B) No real choice at all

Hobson’s choice: A choice of taking what is available or nothing at all; a “take it or leave it” situation.

107. A close-fisted man

(A) A miser

(B) A coward

(C) A close friend

(D) Generous

Answer: (A) A miser

A close-fisted man: A person who is very unwilling to spend money; a miser.

108. Beat a dead horse

(A) Exploit someone to the point of killing him/her

(B) To continue playing a game knowing very well that you are going to lose

(C) Show extreme level of cruelty especially to animals

(D) To uselessly dwell on a subject far beyond its point of resolution

Answer: (D) To uselessly dwell on a subject far beyond its point of resolution

Beat a dead horse: To waste time and effort trying to do or achieve something that is impossible or already finished.

109. Out of print

(A) A book no longer available from the publisher

(B) All publishers refuse to publish your book

(C) Not able to print due to being short on paper

(D) Intentionally not mention some items in the article or book

Answer: (A) A book no longer available from the publisher

Out of print: (Of a book) no longer being published.

110. Keep under one’s hat

(A) To take care of somebody else’s valuables given to you for safe keeping

(B) To steal and hide something

(C) To keep something a secret

(D) To keep all your wealth in your home

Answer: (C) To keep something a secret

Keep under one’s hat: To keep something confidential or secret.

Leave a Comment