Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

51. A pipe dream

(a) A bad dream

(b) A pleasant dream

(c) An impracticable plan

(d) A foolish idea

Answer: (c) An impracticable plan

A pipe dream: An unattainable or fanciful hope or scheme.

52. Much ado about nothing

(a) To make a noise

(b) To make a fuss over small matters

(c) A play

(d) Talk about nothing

Answer: (b) To make a fuss over small matters

Much ado about nothing: A great deal of fuss, complaint, or excitement over something relatively unimportant.

53. On the wane

(a) On the heights

(b) Stand still

(c) Verge of eruption

(d) Gradually declining

Answer: (d) Gradually declining

On the wane: Becoming weaker, less extensive, or less important; diminishing.

54. A bolt from the blue

(a) Struck by thunder

(b) A piece of bad luck

(c) A flash of lightning

(d) A complete surprise

Answer: (d) A complete surprise

A bolt from the blue: A sudden, unexpected event (often unpleasant), like a lightning bolt from a clear blue sky.

55. To cry wolf

(a) To listen eagerly

(b) To give false alarm

(c) To turn pale

(d) To keep off starvation

Answer: (b) To give false alarm

To cry wolf: To call for help when it is not needed, with the effect that one is not believed when one really does need help.

56. Die hard

(a) Unwilling to change

(b) Ready to change

(c) Egoist

(d) Arrogant

Answer: (a) Unwilling to change

Die hard: To disappear or change very slowly or with great resistance.

57. Bury the hatchet

(a) To keep a secret

(b) To make peace

(c) To fool someone

(d) To bury the wealth

Answer: (b) To make peace

Bury the hatchet: To end a quarrel, forgive past grievances, and become friends again.

58. To get wind

(a) To forget

(b) Come to know

(c) To tell

(d) To fly

Answer: (b) Come to know

Get wind of: To hear a rumor or find out something secret or private.

59. Keep at bay

(A) keep at a distance

(B) keep at the seashore

(C) keep in mind

(D) keep thinking about something

Answer: (A) keep at a distance

Keep at bay: To prevent someone or something from approaching or having an effect.

60. A man of straw

(A) a man with no means

(B) a generous man

(C) a man of character

(D) a man of no substance

Answer: (D) a man of no substance

A man of straw: A weak person lacking moral courage or substance; or a weak argument easily defeated.

Leave a Comment