Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

41. It is challenging to reply at the spur of the moment when questioned in an interview.

(A) Difficult moment

(B) Without delay

(C) Great moment

(D) Very slow

Answer: (B) Without delay

On the spur of the moment: Suddenly, spontaneously, and without planning or delay.

42. Rahul was at his wit’s end to find that his sister has failed.

(A) Perplexed

(B) Clear up

(C) Explain

(D) Enlighten

Answer: (A) Perplexed

At one’s wit’s end: Completely puzzled, perplexed, and not knowing what to do next.

43. He has recovered from illness and now he is as fit as a fiddle.

(A) Very weak

(B) Recovering from illness

(C) Looks fit but not fit actually

(D) Strong and healthy

Answer: (D) Strong and healthy

Fit as a fiddle: In exceptionally good health and physical condition.

44. All three brothers are at loggerheads because of land dispute.

(A) In difficulty

(B) To be in conflict

(C) Very happy together

(D) None of the above

Answer: (B) To be in conflict

At loggerheads: In violent dispute, conflict, or stubborn disagreement over an issue.

45. I am at a loss regarding what to do.

(A) At a business loss

(B) At a relation loss

(C) To be unable to decide

(D) None of the above

Answer: (C) To be unable to decide

At a loss: Puzzled or uncertain what to think, say, or do.

46. I do not see eye to eye with you in this matter.

(A) To have the same eyesight

(B) To give the correct decision

(C) To have the same opinion

(D) To obtain suitable punishment

Answer: (C) To have the same opinion

See eye to eye: To agree completely; to have the same opinion.

47. His argument does not hold water.

(A) To influence

(B) To have effect

(C) Have sound logical fact

(D) To check the flow of water

Answer: (C) Have sound logical fact

Hold water: To appear to be valid, sound, or logically consistent. (If it does not hold water, it lacks sound logical fact).

48. The effort to trace the culprit was a wild goose chase.

(A) Fruitful hunting

(B) Futile search

(C) Ideal seeking

(D) Genuine effort

Answer: (B) Futile search

Wild goose chase: A foolish and hopeless search for or pursuit of something unattainable.

49. Ad hoc

a) For a special purpose

b) Arranged systematically

c) Arranged in order

d) None of the above

Answer: a) For a special purpose

Ad hoc: Created or done for a particular, specific purpose as necessary (from Latin).

50. Pros and cons

a) Good and evil

b) Former and latter

c) Foul and fair

d) For and against a thing

Answer: d) For and against a thing

Pros and cons: The arguments or considerations for and against a particular issue or decision.

Leave a Comment