Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

161. High as a kite.

(A) To soar up in the sky

(B) In a state of euphoria

(C) Intoxicated

(D) Very active

Answer: (C) Intoxicated

High as a kite: Heavily intoxicated by alcohol or drugs.

162. Lick your wounds.

(A) To bandage an injury

(B) To accept defeat

(C) To recover from defeat or disappointment

(D) Self-criticism

Answer: (C) To recover from defeat or disappointment

Lick one’s wounds: To retire to recover from a defeat, failure, injury, or reprimand.

163. Burn the midnight oil.

(A) Work late into the night

(B) Set something alight

(C) To stay up till midnight

(D) To do something constantly

Answer: (A) Work late into the night

Burn the midnight oil: To read, study, or work late into the night.

164. Lose your marbles

(A) To lose a fight

(B) To lose one’s sense of purpose

(C) Go insane

(D) To have lost all of one’s money

Answer: (C) Go insane

Lose one’s marbles: To go crazy, lose one’s mind, or act irrationally.

165. I do not see eye to eye with you in this matter.

(A) To have the same eyesight

(B) To give the correct decision

(C) To have the same opinion

(D) To obtain suitable punishment

Answer: (C) To have the same opinion

See eye to eye: To agree completely with someone; to have the same opinion.

166. His argument does not hold water.

(A) To influence

(B) To have effect

(C) Have sound logical fact

(D) To check the flow of water

Answer: (C) Have sound logical fact

Hold water: To appear to be valid, sound, or logically consistent. (If it doesn’t hold water, it lacks logical fact).

167. The effort to trace the culprit was a wild goose chase.

(A) Fruitful hunting

(B) Futile search

(C) Ideal seeking

(D) Genuine effort

Answer: (B) Futile search

Wild goose chase: A foolish and hopeless search for or pursuit of something unattainable.

168. Carry the can

(A) To listen to something with considerable doubt

(B) To be impatient

(C) To be in touch

(D) To take the responsibility of some misdemeanor

Answer: (D) To take the responsibility of some misdemeanor

Carry the can: To take the blame or responsibility for something that goes wrong.

169. Be a dab hand at something

(A) Always telling nonsense

(B) Hearing a fake intention

(C) Ready to listen to other people’s conversation

(D) Skilled in a particular area

Answer: (D) Skilled in a particular area

A dab hand: A person who is very skilled or expert at a particular activity.

170. Riding a tricycle is such a breeze.

(A) EASY

(B) BEST

(C) PAIN

(D) SPORT

Answer: (A) EASY

A breeze: Something that is very easy to achieve or do.

Leave a Comment