Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

91. Like a moth to a flame

(A) irresistibly attracted

(B) terrible

(C) lovely

(D) interesting

Answer: (A) irresistibly attracted

Like a moth to a flame: Drawn irresistibly to something, especially something that is potentially dangerous or destructive.

92. A lame duck

(A) slow and dull person

(B) notorious person

(C) a winner

(D) a person who is inefficient

Answer: (D) a person who is inefficient

A lame duck: An ineffectual, unsuccessful, or failing person or thing; an elected official whose successor has already been elected.

93. A hot potato

(A) a controversial issue

(B) a boring issue

(C) old and ugly

(D) very tasty

Answer: (A) a controversial issue

A hot potato: A controversial issue or situation that is awkward or unpleasant to deal with.

94. To catch a tartar

(A) To trap wanted criminal with great difficulty

(B) To catch a dangerous person

(C) To meet with disaster

(D) To deal with a person who is more than one’s match

Answer: (D) To deal with a person who is more than one’s match

Catch a tartar: To encounter someone who is surprisingly powerful, aggressive, or difficult to deal with.

95. To make clean breast of

(A) To gain prominence

(B) To praise oneself

(C) To confess without any reserve

(D) To destroy before it blooms

Answer: (C) To confess without any reserve

Make a clean breast of: To tell the truth about something; to confess fully.

96. To have an axe to grind

(A) A private end to serve

(B) To fail to arouse interest

(C) To have no result

(D) To work for both sides

Answer: (A) A private end to serve

Have an axe to grind: To have a personal or selfish motive for doing something.

97. An eyewash

(A) an eye solution

(B) water treatment

(C) a fast movement

(D) a pretence

Answer: (D) a pretence

Eyewash: Nonsense; deceptive behavior or talk intended to mislead or conceal the truth.

98. To let the cat out of the bag

a) To expose a plan

b) To expose a conspiracy

c) To give out a secret

d) To give money

Answer: c) To give out a secret

Let the cat out of the bag: To accidentally reveal a secret.

99. To stir up a hornet’s nest

a) to shake

b) to ask for help

c) to create trouble

d) to form a team

Answer: c) to create trouble

Stir up a hornet’s nest: To provoke a situation that causes a lot of trouble, anger, or controversy.

100. To make clean breast of

(A) To gain prominence

(B) To praise oneself

(C) To confess without reserve

(D) To destroy before it blooms

Answer: (C) To confess without reserve

Make a clean breast of: To tell the complete truth about something that has been kept secret; to confess fully.

Leave a Comment