Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

71. It’s a piece of cake

(A) it’s a simple thing

(B) it’s beautiful

(C) it’s easy

(D) it’s sweet

Answer: (C) it’s easy

A piece of cake: Something that is very easy to do.

72. The best thing since sliced bread

(A) a really good invention

(B) a new start

(C) a surprise

(D) something better than sliced bread

Answer: (A) a really good invention

The best thing since sliced bread: A highly enthusiastic commendation for an excellent new invention or idea.

73. A storm in a teacup

(A) a big fuss about a small problem

(B) a teacup painted with the picture of a storm

(C) a serious problem

(D) a trivial problem

Answer: (A) a big fuss about a small problem

A storm in a teacup: Great outrage or excitement about a trivial matter.

74. Let the cat out of the bag

(A) A bagful of secrets

(B) Secrets to be hidden

(C) Secret is revealed

(D) None of the above

Answer: (C) Secret is revealed

Let the cat out of the bag: To reveal a secret, usually by accident.

75. To leave someone in the lurch

(A) To come to compromise with someone

(B) Constant source of annoyance to someone

(C) To put someone at ease

(D) To desert someone in difficulties

Answer: (D) To desert someone in difficulties

Leave someone in the lurch: To abandon or leave someone in a difficult situation without help or support.

76. To play second fiddle

(A) To be happy, cheerful and healthy

(B) To reduce importance of one’s senior

(C) To support the role and view of another person

(D) None of the above

Answer: (C) To support the role and view of another person (or taking a subordinate role)

Play second fiddle: To have a subordinate, less important, or supporting role to someone else.

77. To drive home

(A) To find one’s roots

(B) To emphasize

(C) To return to one’s place of rest

(D) None of the above

Answer: (B) To emphasize

Drive home: To make something completely clear or understood by emphasizing it strongly.

78. To end in smoke

(A) To come to nothing

(B) To overcome someone

(C) To excite applause

(D) None of the above

Answer: (A) To come to nothing

End in smoke: To yield no practical result; to be ruined or destroyed without fulfilling expectations.

79. To pick holes

(A) To destroy something

(B) To cut some part of an item

(C) To find a reason to quarrel

(D) None of the above

Answer: (C) To find a reason to quarrel (or criticize)

Pick holes: To find mistakes, flaws, or faults in an argument or plan.

80. To set one’s face against

(A) To judge by appearance

(B) To oppose with determination

(C) To get out of difficulty

(D) None of the above

Answer: (B) To oppose with determination

Set one’s face against: To strongly and resolutely oppose someone or something.

Leave a Comment