Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

121. The arrested thief was as ___ as a cucumber

(A) Cool

(B) Guilty

(C) Clean

(D) Green

Answer: (A) Cool

Cool as a cucumber: Very calm, untroubled, and unruffled, especially under pressure.

122. A blessing in ___

(A) Disguise

(B) Plenty

(C) Winning

(D) Money

Answer: (A) Disguise

A blessing in disguise: A good thing that initially seemed bad or unlucky.

123. Beat around the ___

(A) Barrel

(B) Broom

(C) Ground

(D) Bush

Answer: (D) Bush

Beat around the bush: To avoid speaking directly or getting to the point.

124. A stitch in time saves ___

(A) Hours

(B) Ten

(C) Nine

(D) Money

Answer: (C) Nine

A stitch in time saves nine: If you sort out a problem immediately it may save a lot of extra work later.

125. We’ll cross that ___ when we come to it

(A) River

(B) Road

(C) Bridge

(D) Junction

Answer: (C) Bridge

Cross that bridge when you come to it: To delay worrying about a problem until it actually happens.

126. Birds of a feather ___

(A) In cold weather

(B) In warm weather

(C) Separately

(D) Together

Answer: (D) Together

Birds of a feather flock together: People with similar tastes, interests, or backgrounds tend to associate with one another.

127. At the drop of a hat

(A) Very clumsy

(B) Tendency to be nervous

(C) Without any hesitation

(D) Always fashionable

Answer: (C) Without any hesitation

At the drop of a hat: Immediately, instantly, and without hesitating.

128. Under the weather

(A) A weather forecast

(B) Caught in the rain

(C) Unpredictable weather

(D) Feeling ill or sick

Answer: (D) Feeling ill or sick

Under the weather: Feeling slightly unwell or sick.

129. Tie the knot

(A) To tie a packet securely

(B) To get married

(C) A magician’s rope trick

(D) A sailor’s rope

Answer: (B) To get married

Tie the knot: To get married.

130. Cut corners

(A) A tailor’s skill

(B) A reckless driver

(C) A good job done

(D) When something is done badly to save money

Answer: (D) When something is done badly to save money

Cut corners: To skip certain steps or procedures in order to do something faster or cheaper, often resulting in poorer quality.

Leave a Comment