Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

111. The ball is in your court

(A) To request someone to return your belonging

(B) To tell someone politely about his/her mistake

(C) To put the blame on the other person

(D) It is up to you to make the next decision or step

Answer: (D) It is up to you to make the next decision or step

The ball is in your court: It is someone else’s turn to take action or make a decision.

112. To make one’s flesh creep

(A) To flatter someone

(B) To frighten someone

(C) To confuse someone

(D) To abuse someone

Answer: (B) To frighten someone

Make one’s flesh creep: To cause someone to feel intense fear, horror, or disgust.

113. It is challenging to reply at the spur of the moment when questioned in an interview.

(A) difficult moment

(B) without delay

(C) great moment

(D) very slow

Answer: (B) without delay

On the spur of the moment: Suddenly, spontaneously, and without planning.

114. Rahul was at his wit’s end to find that his sister had failed.

(A) perplexed

(B) clear up

(C) explain

(D) enlighten

Answer: (A) perplexed

At one’s wit’s end: Completely puzzled, perplexed, or not knowing what to do next.

115. He has recovered from illness and now he is as fit as a fiddle.

(A) very weak

(B) recovering from illness

(C) looks fit but not fit actually

(D) strong and healthy

Answer: (D) strong and healthy

Fit as a fiddle: In exceptionally good health and physical condition.

116. All three brothers are at loggerheads because of land dispute.

(A) in difficulty

(B) to be in conflict

(C) very happy together

(D) None of the above

Answer: (B) to be in conflict

At loggerheads: In violent dispute or stubborn disagreement.

117. I am at a loss to know what to do.

(A) at a business loss

(B) at a relation loss

(C) to be unable to decide

(D) None of the above

Answer: (C) to be unable to decide

At a loss: Uncertain what to think, say, or do.

118. It is not a good idea to cut corners when building a bridge.

(A) force a solution that isn’t a natural fit

(B) do something poorly in order to save time or money

(C) drive fast and dangerously

(D) take shortcuts in order to get to your destination quickly

Answer: (B) do something poorly in order to save time or money

Cut corners: To do something perfunctorily or incompletely, especially in order to save money or time.

119. If you want to ask me, just ask; don’t beat around the bush.

(A) avoid saying what you want to say, usually because it is uncomfortable

(B) stop working on something

(C) don’t be critical

(D) being slow

Answer: (A) avoid saying what you want to say, usually because it is uncomfortable

Beat around the bush: To avoid getting to the point or speaking directly about a topic.

120. As soon as I reach home, I will hit the sack.

(A) dust the carpet

(B) clean with a piece of cloth

(C) go to sleep

(D) discipline the child

Answer: (C) go to sleep

Hit the sack: To go to bed in order to sleep.

Leave a Comment