Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

21. Teeth on edge

(A) at the edge

(B) to be smart

(C) to be irritated

(D) to be swift

Answer: (C) to be irritated

Set one’s teeth on edge: To cause someone to feel intense discomfort, annoyance, or irritation (like a screeching sound).

22. Came off second best

(A) runner-up

(B) second-place

(C) second-last

(D) lose/defeat

Answer: (D) lose/defeat

Come off second best: To be the loser in a contest, fight, or argument.

23. Yeoman’s service

(A) layman’s work

(B) good work

(C) hard work

(D) idle work

Answer: (B) good work

Yeoman’s service: excellent, useful, or good work.

24. With a high hand

(A) oppression

(B) aggression

(C) seclusion

(D) occasion

Answer: (A) oppression

With a high hand: In an arrogant, dictatorial, or oppressive manner.

25. To take stock of

(A) to take control

(B) to jump to conclusion

(C) to intervene

(D) to survey

Answer: (D) to survey

Take stock of: To review, assess, or survey a situation or one’s resources carefully before making a decision.

26. Penny wise and pound foolish

(A) To take a risk

(B) Careful in trivial matters but wasteful in large matters

(C) To invest a lot of money

(D) To speak foolishly

Answer: (B) Careful in trivial matters but wasteful in large matters

Penny wise and pound foolish: Being overly careful with small amounts of money or minor details, but reckless and wasteful with large amounts or major decisions.

27. To bury the hatchet

(A) To end a quarrel to make peace

(B) To carry a sword

(C) To find hidden treasure

(D) To start a fight

Answer: (A) To end a quarrel to make peace

Bury the hatchet: To make peace, resolve a conflict, and become friends again.

28. Hold your horses

(A) To run very fast

(B) To train the horses

(C) To be patient

(D) To be impatient

Answer: (C) To be patient

Hold your horses: To slow down, wait a moment, or be patient.

29. In the long run

(A) Eventually after a long period of time

(B) To go for the extra mile

(C) To wait excitedly for something to happen

(D) To bear the burden

Answer: (A) Eventually after a long period of time

In the long run: Over a long period of time; eventually or ultimately.

30. To know the ropes

(A) To understand the details

(B) To understand the risks involved

(C) To be physically fit

(D) To be involved

Answer: (A) To understand the details

Know the ropes: To be familiar with the details, rules, or basic procedures of a task or job.

Leave a Comment