Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

61. Pull your socks up

(A) to get ready

(B) to improve

(C) to start

(D) to finish

Answer: (B) to improve

Pull your socks up: To make an effort to improve your work or behavior because it is not good enough.

62. Cap it all

(A) to cover everything

(B) to seize everything

(C) to finish

(D) to occur

Answer: (C) to finish (or to crown everything)

To cap it all: To finish or complete a series of events, usually making a bad situation worse or a good situation surprisingly better.

63. Spick and span

(A) spotlessly clean

(B) watch the weather

(C) to be wise

(D) deceive somebody

Answer: (A) spotlessly clean

Spick and span: Exceptionally neat, clean, and tidy.

64. To be even with

(A) be equal with someone

(B) to inflict similar trouble or harm someone as they have inflicted on you

(C) to be caught in the same situation

(D) to have the same likes or dislikes

Answer: (B) to inflict similar trouble or harm someone as they have inflicted on you

Get even with: To take revenge on someone for something they have done to you.

65. Hit the sack

(A) go to sleep

(B) to hit somebody

(C) to clean up

(D) to rest

Answer: (A) go to sleep

Hit the sack: To go to bed in order to sleep.

66. Under the weather

(A) to be weak

(B) to be sick

(C) unhealthy

(D) to be sad

Answer: (B) to be sick

Under the weather: Feeling slightly unwell or in low spirits.

67. A penny for your thoughts

(A) tell me what you’re thinking

(B) I’ll give you money for your thoughts

(C) precious thoughts

(D) happy thoughts

Answer: (A) tell me what you’re thinking

A penny for your thoughts: A way of asking someone what they are thinking about, especially when they look pensive.

68. Every dog has its day

(A) every unfortunate person, however unhappy, has a time of happiness or glory

(B) every person has the right to live life according to his own terms

(C) every person has his share of problems

(D) every person can speak his mind out

Answer: (A) every unfortunate person, however unhappy, has a time of happiness or glory

Every dog has its day: Everyone will have good luck or success at some point in their lives.

69. Add insult to injury

(A) to make a bad situation better

(B) to make a bad situation worse

(C) to turn over or change a situation

(D) to make a good situation bad

Answer: (B) to make a bad situation worse

Add insult to injury: To act in a way that makes a bad situation worse; to further offend someone who has already been hurt.

70. Barking up the wrong tree

(A) to be offended

(B) to be doubtful about something

(C) to look for solutions in the wrong place

(D) to bark at the wrong dog

Answer: (C) to look for solutions in the wrong place

Barking up the wrong tree: To pursue a false lead or make a mistake in one’s line of thought or action.

Leave a Comment