Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

151. John’s financial dealings are all above board.

(A) honest

(B) questionable

(C) unreliable

(D) corrupt

Answer: (A) honest

Above board: Legitimate, honest, and without concealment or deceit.

152. Mathematics is my Achilles’ heel.

(A) favourite

(B) strength

(C) weakness

(D) advantage

Answer: (C) weakness

Achilles’ heel: A vulnerable point or a fatal weakness in spite of overall strength.

153. Sending greetings on all occasions has become the order of the day.

(A) in fashion

(B) old-fashioned

(C) compulsory

(D) optional

Answer: (A) in fashion

The order of the day: Something that is very common, acceptable, or fashionable at a particular time.

154. The lawyer led his client up the garden path.

(A) to dance merrily

(B) to cheat

(C) to plead

(D) to offend

Answer: (B) to cheat

Lead someone up the garden path: To deceive, mislead, or give someone false clues or expectations.

155. The principal was in a fix about the action to be taken on the student’s behaviour.

(A) take a quick decision

(B) take stern action

(C) not take any action

(D) in a dilemma

Answer: (D) in a dilemma

In a fix: In a difficult, troublesome, or embarrassing situation; in a dilemma.

156. While telling stories, Mary tends to draw the long bow.

(A) to exaggerate

(B) to criticize

(C) to make fun

(D) to undermine

Answer: (A) to exaggerate

Draw the long bow: To exaggerate a story or make overly ambitious claims.

157. Politicians are famous for playing to the gallery.

(A) to help

(B) to gain popularity

(C) to make trouble

(D) to underestimate

Answer: (B) to gain popularity

Play to the gallery: To behave in a way intended to make people admire or support you; to seek cheap popularity.

158. He is out and out a liar.

(A) surely

(B) consistently

(C) basically

(D) thoroughly

Answer: (D) thoroughly

Out and out: Completely, thoroughly, or in every respect.

159. We kept our fingers crossed till the final results were declared.

(A) kept praying

(B) waiting anxiously

(C) kept hoping

(D) felt scared

Answer: (B) waiting anxiously

Keep one’s fingers crossed: To hope tightly for a good outcome, often accompanied by anxious waiting.

160. On the go

(A) In the middle of a journey

(B) Very active or busy

(C) Ready to start

(D) About to collapse

Answer: (B) Very active or busy

On the go: Very active, busy, or constantly moving.

Leave a Comment