Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

31. Level playing field

(A) A very big playing ground

(B) An unfair competition where one side has an advantage

(C) A small playing ground

(D) A fair competition where no side has an advantage

Answer: (D) A fair competition where no side has an advantage

Level playing field: A situation in which everyone has a fair and equal chance of succeeding.

32. A tall order

(A) At a great height

(B) To travel a long distance

(C) A challenging task or requirement

(D) An easy task or requirement

Answer: (C) A challenging task or requirement

A tall order: A request or task that is very difficult to fulfill or accomplish.

33. Brownie points

(A) Praise for a service someone has done

(B) The ability to face challenges

(C) To score good points

(D) To criticize someone

Answer: (A) Praise for a service someone has done

Brownie points: Imaginary credit or praise earned for doing good deeds or trying to please someone.

34. To put one’s cards on the table

(A) To put everything in one basket

(B) Be open and honest

(C) To hide something

(D) Be blunt and disrespectful

Answer: (B) Be open and honest

Put one’s cards on the table: To be completely open and honest about one’s intentions, resources, or feelings.

35. Zero hour

(A) An emergency situation

(B) At the last moment

(C) A time when a crucial decision must be taken

(D) A time when one can relax

Answer: (C) A time when a crucial decision must be taken

Zero hour: The scheduled time for an important action or operation to begin; a critical moment.

36. To eat humble pie

(A) To apologize humbly

(B) To eat pie made by humble people

(C) To humbly accept failure

(D) To be humble

Answer: (A) To apologize humbly

Eat humble pie: To admit that one was wrong and make a submissive apology.

37. Won his laurels

(A) Bestowed a huge garden

(B) Acquired distinction or glory

(C) Acquired great wealth

(D) Achieved the impossible

Answer: (B) Acquired distinction or glory

Win one’s laurels: To gain honor, distinction, or fame for one’s achievements.

38. Hand and glove

(A) Intimate terms

(B) False friends

(C) Guarded companions

(D) None of the above

Answer: (A) Intimate terms

Hand in glove (or Hand and glove): In extremely close relationship or agreement; working intimately together.

39. Hit the nail on the head

(A) Precise aim

(B) Said or done exactly the right thing

(C) Work done in carpentry

(D) None of the above

Answer: (B) Said or done exactly the right thing

Hit the nail on the head: To describe exactly what is causing a situation or problem; to do or say exactly the right thing.

40. The gift of the gab

(A) A talent for jabbing

(B) A talent for speaking

(C) A talent for social network

(D) None of the above

Answer: (B) A talent for speaking

Gift of the gab: The ability to speak with eloquence, fluency, and persuasiveness.

Leave a Comment