Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

141. A hornet’s nest

(A) a comfortable position

(B) a dilemma

(C) among thorns

(D) an unpleasant situation

Answer: (D) an unpleasant situation

A hornet’s nest: A very difficult or unpleasant situation, especially one where people are angry and provoked.

142. To take fancy to

(A) To develop hatred

(B) To develop a fondness

(C) To develop imagination

(D) To develop a sense of duty

Answer: (B) To develop a fondness

Take a fancy to: To become fond of or attracted to someone or something.

143. To be in the dark

(A) Having no information about something

(B) Having difficulty with sight

(C) Having no feelings for others

(D) Having a sense of bewilderment

Answer: (A) Having no information about something

In the dark: Uninformed; knowing nothing about something because it has been kept a secret.

144. To get cold feet

(A) Stage fright

(B) The feet are cold

(C) To get nervous in the last moment

(D) Contracting cold gradually

Answer: (C) To get nervous in the last moment

Get cold feet: To experience a sudden loss of courage or confidence right before doing something planned.

145. To meet someone halfway

(A) Meeting at an appointed place midway

(B) To take control halfway

(C) To compromise with someone

(D) To forget someone

Answer: (C) To compromise with someone

Meet someone halfway: To make a compromise with someone; to yield on some points in a disagreement.

146. Though a green horn in politics, he won the election by a huge margin.

(A) honest

(B) inexperienced

(C) emotional

(D) hasty

Answer: (B) inexperienced

Greenhorn: A person who is new to or inexperienced at a particular activity.

147. The two groups are at odds over money matters.

(A) in agreement

(B) in a mess

(C) in dispute

(D) in a rush

Answer: (C) in dispute

At odds: In conflict or at variance; disagreeing with someone.

148. No one believes his usual cock and bull stories.

(A) untrue story

(B) sad story

(C) silly story

(D) mad story

Answer: (A) untrue story

A cock and bull story: A ridiculous, implausible, and obviously untrue story used as an excuse or explanation.

149. My advice fell flat on them.

(A) brought about a reaction

(B) produced no effect

(C) made them cry

(D) made them angry

Answer: (B) produced no effect

Fall flat: To fail to produce the intended or expected effect; to be completely unsuccessful.

150. He played ducks and drakes with his father’s money.

(A) invested it wisely

(B) gave it to the needy

(C) squandered it

(D) buried it

Answer: (C) squandered it

Play ducks and drakes: To recklessly squander or waste one’s wealth or resources.

Leave a Comment