Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

171. Her grandmother had a hell of a time trying to connect to the Internet.

(A) Chaotic time

(B) A difficult experience

(C) Fun time

(D) A splendid moment

Answer: (B) A difficult experience

A hell of a time: Depending on context, it can mean a very fun time OR a very difficult/frustrating experience. Here, it means a difficult experience.

172. A little bird told me that it is your birthday.

(A) A friendly call

(B) The messenger

(C) The swallow

(D) Someone told me a secret

Answer: (D) Someone told me a secret

A little bird told me: Used to say that the speaker knows something but refuses to reveal who told them the secret.

173. I’ve got a lot on my plate tonight. I don’t think I will finish until midnight.

(A) Hectic schedule

(B) Very busy

(C) Overdue

(D) Plenty of time

Answer: (B) Very busy

A lot on one’s plate: Having a large amount of work or many responsibilities to deal with.

174. You have not said much. A penny for your thoughts.

(A) Ask for advice

(B) Ask for solution

(C) Seek answers

(D) I would like to know what you are thinking

Answer: (D) I would like to know what you are thinking

A penny for your thoughts: A way of asking someone what they are thinking about, especially when they look quiet or pensive.

175. Beat about the bush

(A) to try to win favours

(B) to talk well

(C) to talk about relevant things

(D) to talk of irrelevant things

Answer: (D) to talk of irrelevant things

Beat about the bush: To avoid getting to the main point; to discuss a matter without coming directly to the point.

176. At the eleventh hour

a) to do something innovative

b) to disrupt an event

c) at the last possible moment

d) working hard

Answer: c) at the last possible moment

At the eleventh hour: At the latest possible time before it is too late.

177. Reach the bull’s-eye

(A) instigate the bull’s-eye

(B) ignore the bull’s-eye

(C) approach the bull’s-eye

(D) hit the bull’s-eye

Answer: (D) hit the bull’s-eye

Reach/Hit the bull’s-eye: To achieve exactly the intended goal or target.

178. He tried to throw dust in our eyes.

(A) deceive

(B) help

(C) assist

(D) encourage

Answer: (A) deceive

Throw dust in one’s eyes: To mislead, confuse, or deceive someone.

179. We should provide for a rainy day.

(A) spend extravagantly

(B) save money in the bank

(C) borrow money

(D) save money for future emergencies

Answer: (D) save money for future emergencies

Provide/Save for a rainy day: To set aside money or resources for a time when they might be needed unexpectedly.

180. I avoid him because he always rides the high horse.

(A) is cunning

(B) is cruel

(C) acts arrogant

(D) is mad

Answer: (C) acts arrogant

Ride the high horse: To act in an arrogant, haughty, or superior manner.

Leave a Comment