Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: IDIOMS & PHRASES

Share

1. Aboveboard means

(A) ready to go

(B) to work enthusiastically

(C) to stand out

(D) being fair and honest

Answer: (D) being fair and honest

Aboveboard: Without concealment, fraud, or trickery; completely open and honest.

2. Have an axe to grind means

(A) to have unfinished business

(B) to solve a difficult problem

(C) to have a self-interested motive

(D) to redeem oneself

Answer: (C) to have a self-interested motive

Have an axe to grind: To have a personal, often selfish, underlying motive or reason for doing something.

3. Ins and outs means

(A) the entrances and exits

(B) the technical know-how

(C) the minute particulars

(D) the problems and solutions

Answer: (C) the minute particulars

Ins and outs: All the exact details, complexities, and specific particulars of a situation or process.

4. Itching palm means

(A) getting rich

(B) losing money

(C) greed for money

(D) making generous donation

Answer: (C) greed for money

Itching palm: A strong desire for money, often referring to someone who expects a bribe or tip.

5. The small hours means

(A) in a short while

(B) in the morning

(C) the initial stage

(D) between one and three o’clock in the morning

Answer: (D) between one and three o’clock in the morning

The small hours: The early hours of the morning, just after midnight (1:00 AM, 2:00 AM, etc.).

6. Keep body and soul together means

(A) keeping body and soul intact

(B) stay physically fit

(C) stay alive

(D) have bare minimum

Answer: (C) stay alive

Keep body and soul together: To earn or have just enough money or food to survive and stay alive.

7. Kiss the rod means

(A) be in pain

(B) embrace challenges

(C) submit to correction

(D) in trouble

Answer: (C) submit to correction

Kiss the rod: To submissively accept punishment or yield to a painful necessity.

8. Cry for the moon means

(A) cry for help

(B) yearning for solace

(C) accomplish incredible feats

(D) crave the unattainable

Answer: (D) crave the unattainable

Cry for the moon: To ask for or desire something that is impossible to get.

9. Salt of the earth means

(A) the very best

(B) absolutely necessary

(C) unwanted possession

(D) of lesser importance

Answer: (A) the very best

Salt of the earth: A person or group of people considered to be the best, most inherently good, and honest.

10. High words means

(A) wise words

(B) bombastic words

(C) angry words

(D) comforting words

Answer: (C) angry words

High words: An angry exchange of words, a heated argument, or an arrogant dispute.

Leave a Comment