Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

81. To confirm with the help of evidence

(A) Philanthropist

(B) Bilingual

(C) Corroborate

(D) Refute

Answer: (C) Corroborate

Corroborate: Confirm or give support to (a statement, theory, or finding).

(A) Philanthropist: A person who seeks to promote the welfare of others.

(B) Bilingual: Speaking two languages fluently.

(C) Corroborate: To confirm with evidence.

(D) Refute: Prove (a statement or theory) to be wrong or false.

82. Lacking vigour or effectiveness

(A) Flaccid

(B) Placid

(C) Gluttonous

(D) Gregarious

Answer: (A) Flaccid

Flaccid: (Of part of the body) soft and hanging loosely or limply; lacking force or effectiveness.

(A) Flaccid: Lacking vigor.

(B) Placid: Not easily upset or excited; calm.

(C) Gluttonous: Excessively greedy.

(D) Gregarious: (Of a person) fond of company; sociable.

83. Capable of being interpreted in two or more ways

(A) Definite

(B) Clear

(C) Ambiguous

(D) Explicit

Answer: (C) Ambiguous

Ambiguous: (Of language) open to more than one interpretation; having a double meaning.

(A) Definite: Clearly stated or decided; not vague or doubtful.

(B) Clear: Easy to perceive, understand, or interpret.

(C) Ambiguous: Open to multiple interpretations.

(D) Explicit: Stated clearly and in detail.

84. One who doesn’t consume any intoxicating drink

(A) Sadist

(B) Truant

(C) Teetotaller

(D) Volunteer

Answer: (C) Teetotaller

Teetotaller: A person who never drinks alcohol.

(A) Sadist: A person who derives pleasure, especially sexual gratification, from inflicting pain or humiliation on others.

(B) Truant: A student who stays away from school without leave or explanation.

(C) Teetotaller: Abstainer from alcohol.

(D) Volunteer: A person who freely offers to take part in an enterprise or undertake a task.

85. _____ is a condition where one walks in one’s sleep.

(A) Daydream

(B) Reverie

(C) Nightmare

(D) Somnambulism

Answer: (D) Somnambulism

Somnambulism: Sleepwalking.

(A) Daydream: A series of pleasant thoughts that distract one’s attention from the present.

(B) Reverie: A state of being pleasantly lost in one’s thoughts.

(C) Nightmare: A frightening or unpleasant dream.

(D) Somnambulism: The act of walking while asleep.

86. A _____ is someone who can speak many languages.

(A) Polyglot

(B) Linguist

(C) Bilingual

(D) Monolingual

Answer: (A) Polyglot

Polyglot: A person who knows and is able to use several languages.

(A) Polyglot: Speaker of many languages.

(B) Linguist: A person skilled in foreign languages or who studies linguistics.

(C) Bilingual: Speaking two languages.

(D) Monolingual: Speaking only one language.

87. Hater of mankind

(A) Philanthropist

(B) Misanthropist

(C) Anthropologist

(D) Misogynist

Answer: (B) Misanthropist

Misanthropist: A person who dislikes humankind and avoids human society.

(A) Philanthropist: Lover of mankind.

(B) Misanthropist: Hater of mankind.

(C) Anthropologist: A scientist who studies human societies and cultures.

(D) Misogynist: A person who hates women.

88. A place where weapons and ammunitions are stored

(A) Weaponry

(B) Arsenal

(C) Godown

(D) Store

Answer: (B) Arsenal

Arsenal: A collection of weapons and military equipment stored by a country, person, or group.

(A) Weaponry: Weapons regarded collectively.

(B) Arsenal: A military storage facility.

(C) Godown: An unpartitioned room used for storage (especially in India and East Asia).

(D) Store: A place where things are kept for future use or sale.

89. A study of election trends

(A) Numerology

(B) Psephology

(C) Electology

(D) Balletology

Answer: (B) Psephology

Psephology: The statistical study of elections and trends in voting.

(A) Numerology: The branch of knowledge that deals with the occult significance of numbers.

(B) Psephology: Study of elections.

(C) Electology: (Not a standard English word).

(D) Balletology: (Not a standard English word).

90. Someone who is new to a profession

(A) Amateur

(B) Novice

(C) Accomplice

(D) Specialist

Answer: (B) Novice

Novice: A person new to or inexperienced in a field or situation.

(A) Amateur: A person who engages in a pursuit, especially a sport, on an unpaid basis.

(B) Novice: A beginner.

(C) Accomplice: A person who helps another commit a crime.

(D) Specialist: A person highly skilled in a specific and restricted field.

Leave a Comment