Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

21. A person who is killed because of their religious or other beliefs

(A) soldier

(B) revolutionary

(C) martyr

(D) patriot

Answer: (C) martyr

Martyr: A person who is killed because of their religious or other beliefs.

(A) soldier: A person who serves in an army.

(B) revolutionary: A person who works for or engages in political revolution.

(C) martyr: One who dies for a cause.

(D) patriot: A person who vigorously supports their country and is prepared to defend it.

22. Government chosen by the people

(A) autocracy

(B) democracy

(C) socialism

(D) anarchy

Answer: (B) democracy

Democracy: A system of government by the whole population or all the eligible members of a state, typically through elected representatives.

(A) autocracy: A system of government by one person with absolute power.

(B) democracy: Government by the people.

(C) socialism: A political and economic theory of social organization which advocates that the means of production, distribution, and exchange should be owned or regulated by the community as a whole.

(D) anarchy: A state of disorder due to absence or nonrecognition of authority.

23. A person who studies and treats cancer

(A) ophthalmologist

(B) oncologist

(C) optometrist

(D) pathologist

Answer: (B) oncologist

Oncologist: A medical practitioner qualified to diagnose and treat tumors and cancer.

(A) ophthalmologist: A specialist in the branch of medicine concerned with the study and treatment of disorders and diseases of the eye.

(B) oncologist: A cancer specialist.

(C) optometrist: A person who practices optometry (examining eyes for visual defects and prescribing corrective lenses).

(D) pathologist: A scientist who studies the causes and effects of diseases, especially one who examines laboratory samples of body tissue.

24. A person who studies the history of life on the earth through fossil records

(A) historian

(B) zoologist

(C) palaeontologist

(D) botanist

Answer: (C) palaeontologist

Palaeontologist: A scientist who studies fossils.

(A) historian: An expert in or student of history.

(B) zoologist: An expert in or student of the behavior, physiology, classification, and distribution of animals.

(C) palaeontologist: An expert in prehistoric life and fossils.

(D) botanist: An expert in or student of the scientific study of plants.

25. A person who devises new machines to make work easier

(A) discoverer

(B) mechanic

(C) scientist

(D) inventor

Answer: (D) inventor

Inventor: A person who invented a particular process or device or who invents things as an occupation.

(A) discoverer: The first person to find or explore a place or realize a fact.

(B) mechanic: A person who repairs and maintains machinery.

(C) scientist: A person who is studying or has expert knowledge of one or more of the natural or physical sciences.

(D) inventor: A creator of new devices or machines.

26. The study of pre-historic people and their cultures

(A) History

(B) Archaeology

(C) Geography

(D) Neurology

Answer: (B) Archaeology

Archaeology: The study of human history and prehistory through the excavation of sites and the analysis of artifacts and other physical remains.

(A) History: The study of past events, particularly in human affairs.

(B) Archaeology: Study of ancient cultures via artifacts.

(C) Geography: The study of the physical features of the earth and its atmosphere, and of human activity as it affects and is affected by these.

(D) Neurology: The branch of medicine or biology that deals with the anatomy, functions, and organic disorders of nerves and the nervous system.

27. One who is outgoing and outspoken

(A) Vulnerable

(B) Introvert

(C) Extrovert

(D) Friendly

Answer: (C) Extrovert

Extrovert: An outgoing, overtly expressive person.

(A) Vulnerable: Susceptible to physical or emotional attack or harm.

(B) Introvert: A shy, reticent person.

(C) Extrovert: Outgoing and confident.

(D) Friendly: Kind and pleasant.

28. Equally skillful with each hand

(A) Flexible

(B) Ambidextrous

(C) Luscious

(D) Misanthrope

Answer: (B) Ambidextrous

Ambidextrous: (Of a person) able to use the right and left hands equally well.

(A) Flexible: Capable of bending easily without breaking.

(B) Ambidextrous: Skilled with both hands.

(C) Luscious: (Of food or wine) having a pleasingly rich, sweet taste.

(D) Misanthrope: A person who dislikes humankind and avoids human society.

29. A person who teaches dance moves

(A) Dancer

(B) Artist

(C) Producer

(D) Choreographer

Answer: (D) Choreographer

Choreographer: A person who composes the sequence of steps and moves for a performance of dance.

(A) Dancer: A person who dances.

(B) Artist: A person who produces paintings or drawings as a profession or hobby.

(C) Producer: A person responsible for the financial and managerial aspects of making of a movie or broadcast.

(D) Choreographer: Creator of dance sequences.

30. An imaginary ideal society free of poverty and suffering

(A) Paradise

(B) Eden

(C) Utopia

(D) Arcadia

Answer: (C) Utopia

Utopia: An imagined place or state of things in which everything is perfect.

(A) Paradise: Heaven as the ultimate abode of the just; a place of extreme beauty.

(B) Eden: The biblical garden of God.

(C) Utopia: A perfect society.

(D) Arcadia: A mountainous region of ancient Greece, traditionally known for the contented pastoral innocence of its people.

Leave a Comment