Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

11. A speech or a verse recited at the end of the play

(A) Epilogue

(B) Prologue

(C) Soliloquy

(D) Monologue

Answer: (A) Epilogue

Epilogue: A concluding speech or verse in a play.

(A) Epilogue: Words spoken at the end of a play.

(B) Prologue: A separate introductory section of a literary or musical work.

(C) Soliloquy: An act of speaking one’s thoughts aloud when by oneself, especially by a character in a play.

(D) Monologue: A long speech by one actor.

12. An apartment building in which each apartment is owned separately by the people living in it, but also contained shared areas

(A) Duplex

(B) Caravan

(C) Condominium

(D) Multiplex

Answer: (C) Condominium

Condominium: A building or complex of buildings containing a number of individually owned apartments or houses.

(A) Duplex: A house divided into two apartments, with a separate entrance for each.

(B) Caravan: A vehicle equipped for living in, typically towed by a car.

(C) Condominium: Individually owned apartments with shared spaces.

(D) Multiplex: A movie theater complex with multiple screens.

13. A set of three related works by the same author

(A) Trichology

(B) Ecology

(C) Topology

(D) Trilogy

Answer: (D) Trilogy

Trilogy: A group of three related novels, plays, films, operas, or albums.

(A) Trichology: The medical and cosmetic study and practice concerned with the hair and scalp.

(B) Ecology: The branch of biology that deals with the relations of organisms to one another and their physical surroundings.

(C) Topology: The study of geometric properties and spatial relations.

(D) Trilogy: A three-part related work of art.

14. A person pretending to be somebody he is not

(A) Magician

(B) Rogue

(C) Imposter

(D) Liar

Answer: (C) Imposter

Imposter: A person who pretends to be someone else in order to deceive others, especially for fraudulent gain.

(A) Magician: A person with magical powers or a performer of magic tricks.

(B) Rogue: A dishonest or unprincipled man.

(C) Imposter: One who assumes a false identity.

(D) Liar: A person who tells lies.

15. One who possesses many talents

(A) Versatile

(B) Nubile

(C) Exceptional

(D) Gifted

Answer: (A) Versatile

Versatile: Able to adapt or be adapted to many different functions or activities.

(A) Versatile: Having multiple skills or talents.

(B) Nubile: (Of a girl or young woman) sexually mature; suitable for marriage.

(C) Exceptional: Unusually good; outstanding.

(D) Gifted: Having exceptional talent or natural ability.

16. Words inscribed on tomb

(A) Epitome

(B) Epistle

(C) Epilogue

(D) Epitaph

Answer: (D) Epitaph

Epitaph: A phrase or form of words written in memory of a person who has died, especially as an inscription on a tombstone.

(A) Epitome: A person or thing that is a perfect example of a particular quality or type.

(B) Epistle: A letter, especially a formal or didactic one.

(C) Epilogue: A concluding section in a book or play.

(D) Epitaph: Tomb inscription.

17. Something that can be heard

(A) Auditory

(B) Audio-visual

(C) Audible

(D) Audition

Answer: (C) Audible

Audible: Able to be heard.

(A) Auditory: Relating to the sense of hearing.

(B) Audio-visual: Using both sight and sound, typically in the form of slides or video and recorded speech or music.

(C) Audible: Capable of being heard.

(D) Audition: An interview for a particular role or job as a singer, actor, dancer, or musician.

18. Animal that feeds on plants

(A) Carnivorous

(B) Herbivorous

(C) Insectivorous

(D) Graminivorous

Answer: (B) Herbivorous

Herbivorous: (Of an animal) feeding on plants.

(A) Carnivorous: Feeding on other animals/meat.

(B) Herbivorous: Plant-eating.

(C) Insectivorous: Feeding on insects.

(D) Graminivorous: Feeding on grass.

19. Someone having many skills

(A) projectile

(B) cyclostyle

(C) anglophile

(D) versatile

Answer: (D) versatile

Versatile: Able to do many different things.

(A) projectile: A missile designed to be fired from a rocket or gun.

(B) cyclostyle: A device for printing copies from a stencil.

(C) anglophile: A person who is fond of or greatly admires England or Britain.

(D) versatile: Multi-talented.

20. A person who studies stars, planets and other heavenly bodies

(A) astrologer

(B) raconteur

(C) flounder

(D) astronomer

Answer: (D) astronomer

Astronomer: An expert in or student of astronomy (the scientific study of stars and planets).

(A) astrologer: A person who uses astrology to tell others about their character or predict their future.

(B) raconteur: A person who tells anecdotes in a skillful and amusing way.

(C) flounder: Struggle or stagger helplessly; or a type of flatfish.

(D) astronomer: Scientist who studies heavenly bodies.

Leave a Comment