51. One who is all-powerful is
(A) Dictatorial
(B) Autocratic
(C) Omnipotent
(D) Arrogant
Answer: (C) Omnipotent
Omnipotent: (Of a deity) having unlimited power; able to do anything.
(A) Dictatorial: Of or typical of a ruler with total power.
(B) Autocratic: Relating to a ruler who has absolute power.
(C) Omnipotent: All-powerful.
(D) Arrogant: Having or revealing an exaggerated sense of one’s own importance or abilities.
52. A paper written by the hand is a
(A) Xerox copy
(B) Print out
(C) Calligraphy
(D) Manuscript
Answer: (D) Manuscript
Manuscript: A book, document, or piece of music written by hand rather than typed or printed.
(A) Xerox copy: A photographic copy of a document.
(B) Print out: A page or set of pages printed from a computer.
(C) Calligraphy: Decorative handwriting or handwritten lettering.
(D) Manuscript: A hand-written document.
53. A child born after the death of his father is
(A) Premature
(B) Immature
(C) Illegitimate
(D) Posthumous
Answer: (D) Posthumous
Posthumous: Occurring, awarded, or appearing after the death of the originator (in this case, a child born after the father’s death).
(A) Premature: Occurring or done before the usual or proper time.
(B) Immature: Not fully developed.
(C) Illegitimate: Born of parents not lawfully married to each other.
(D) Posthumous: Happening after death.
54. A person who hates mankind is a
(A) Misanthrope
(B) Philanthrope
(C) Philanthropist
(D) Misogynist
Answer: (A) Misanthrope
Misanthrope: A person who dislikes humankind and avoids human society.
(A) Misanthrope: A hater of mankind.
(B) Philanthrope: (Rare variant of Philanthropist) lover of mankind.
(C) Philanthropist: A person who seeks to promote the welfare of others; a lover of mankind.
(D) Misogynist: A person who dislikes, despises, or is strongly prejudiced against women.
55. One leaving his native country to settle in another is an
(A) Emigrant
(B) Immigrant
(C) Outsider
(D) Alien
Answer: (A) Emigrant
Emigrant: A person who leaves their own country in order to settle permanently in another.
(A) Emigrant: One who moves out of their country.
(B) Immigrant: A person who comes to live permanently in a foreign country (one who moves in).
(C) Outsider: A person who does not belong to a particular group.
(D) Alien: Belonging to a foreign country or nation.
56. Incapable of being corrected
(A) Inexplicable
(B) Incorrigible
(C) Indivisible
(D) Indisputable
Answer: (B) Incorrigible
Incorrigible: (Of a person or their tendencies) not able to be corrected, improved, or reformed.
(A) Inexplicable: Unable to be explained or accounted for.
(B) Incorrigible: Beyond correction or reform.
(C) Indivisible: Unable to be divided or separated.
(D) Indisputable: Unable to be challenged or denied.
57. A blow which may cause death is
(A) A harmful blow
(B) An injurious blow
(C) A fatal blow
(D) A final blow
Answer: (C) A fatal blow
Fatal: Causing death.
(A) A harmful blow: Causing or likely to cause harm.
(B) An injurious blow: Causing or likely to cause damage or harm.
(C) A fatal blow: A strike or blow that leads to death.
(D) A final blow: The last strike in a sequence.
58. A word which is no longer in use
(A) Archaic
(B) Outdated
(C) Ancient
(D) Obsolete
Answer: (D) Obsolete
Obsolete: No longer produced or used; out of date.
(A) Archaic: Very old or old-fashioned.
(B) Outdated: Out of date; obsolete.
(C) Ancient: Belonging to the very distant past and no longer in existence.
(D) Obsolete: No longer in use.
59. Not open or communicative:
(A) unintelligible
(B) reticent
(C) banal
(D) garrulous
Answer: (B) reticent
Reticent: Not revealing one’s thoughts or feelings readily.
(A) unintelligible: Impossible to understand.
(B) reticent: Reserved or uncommunicative.
(C) banal: So lacking in originality as to be obvious and boring.
(D) garrulous: Excessively talkative, especially on trivial matters.
60. Traveller on foot
(A) tourist
(B) pedestrian
(C) disciplinarian
(D) gymnast
Answer: (B) pedestrian
Pedestrian: A person walking along a road or in a developed area.
(A) tourist: A person who is traveling or visiting a place for pleasure.
(B) pedestrian: One who walks on foot.
(C) disciplinarian: A person who believes in or practices firm discipline.
(D) gymnast: A person trained or skilled in gymnastics.