Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

121. Something deserving of praise or admiration is called

(A) laudible

(B) laudable

(C) laudeble

(D) lauduble

Answer: (B) laudable

Laudable: (Of an action, idea, or goal) deserving praise and commendation.

(A) laudible: Incorrect spelling.

(B) laudable: Correct spelling and meaning.

(C) laudeble: Incorrect spelling.

(D) lauduble: Incorrect spelling.

122. _____ means unselfish concern for the welfare of others.

(A) anorexic

(B) autistic

(C) altruism

(D) autism

Answer: (C) altruism

Altruism: The belief in or practice of disinterested and selfless concern for the well-being of others.

(A) anorexic: Relating to or suffering from anorexia (an eating disorder).

(B) autistic: Relating to or affected by autism.

(C) altruism: Selflessness and concern for others.

(D) autism: A neurodevelopmental condition of variable severity.

123. One who eats too much

(A) Foodie

(B) Glutton

(C) Eater

(D) Cook

Answer: (B) Glutton

Glutton: An excessively greedy eater.

(A) Foodie: A person with a particular interest in food; a gourmet.

(B) Glutton: One who overeats.

(C) Eater: A person who eats.

(D) Cook: A person who prepares and cooks food.

124. A vain boasting fellow

(A) Loudmouth

(B) Liar

(C) Rascal

(D) Braggart

Answer: (D) Braggart

Braggart: A person who boasts about achievements or possessions.

(A) Loudmouth: A person who talks too much or makes tactless or boastful remarks.

(B) Liar: A person who tells lies.

(C) Rascal: A mischievous or cheeky person.

(D) Braggart: A boastful person.

125. The science of plants

(A) Astronomy

(B) Zoology

(C) Botany

(D) Biology

Answer: (C) Botany

Botany: The scientific study of plants.

(A) Astronomy: The branch of science which deals with celestial objects, space, and the physical universe.

(B) Zoology: The scientific study of animals.

(C) Botany: Study of plants.

(D) Biology: The study of living organisms.

126. My uncle is a _____. He never consumes alcohol.

a) Teetotaller

b) Altruist

c) Critic

d) Mercenary

Answer: a) Teetotaller

Teetotaller: A person who never drinks alcohol.

a) Teetotaller: Abstainer from alcohol.

b) Altruist: A person showing unselfish concern for the welfare of others.

c) Critic: A person who expresses an unfavorable opinion of something.

d) Mercenary: A professional soldier hired to serve in a foreign army, or a person primarily concerned with making money.

127. A _____ is where one man murders his brother.

a) Homicide

b) Regicide

c) Fratricide

d) Suicide

Answer: c) Fratricide

Fratricide: The killing of one’s brother or sister.

a) Homicide: The killing of one human being by another.

b) Regicide: The action of killing a king.

c) Fratricide: The murder of a sibling.

d) Suicide: The action of killing oneself intentionally.

128. A _____ is a medicine which cures all diseases.

a) Panacea

b) Chloroform

c) Stoic

d) Steroid

Answer: a) Panacea

Panacea: A solution or remedy for all difficulties or diseases.

a) Panacea: A universal cure.

b) Chloroform: A colorless, volatile, sweet-smelling liquid used as a solvent and formerly as a general anesthetic.

c) Stoic: A person who can endure pain or hardship without showing their feelings or complaining.

d) Steroid: Any of a large class of organic compounds with a characteristic molecular structure.

129. To give up a throne voluntarily

(A) Archer

(B) Bigot

(C) Abdicate

(D) Delegate

Answer: (C) Abdicate

Abdicate: (Of a monarch) renounce one’s throne.

(A) Archer: A person who shoots with a bow and arrows.

(B) Bigot: A person who is obstinately or unreasonably attached to a belief, opinion, or faction.

(C) Abdicate: To step down from power.

(D) Delegate: Entrust (a task or responsibility) to another person.

130. A science of race, culture and human development

(A) Tannery

(B) Eugenics

(C) Volley

(D) Freak

Answer: (B) Eugenics

Eugenics: The study of how to arrange reproduction within a human population to increase the occurrence of heritable characteristics regarded as desirable.

(A) Tannery: A place where animal hides are tanned.

(B) Eugenics: Science related to improving human populations.

(C) Volley: A number of bullets, arrows, or other projectiles discharged at one time.

(D) Freak: A very unusual and unexpected event or situation.

Leave a Comment