Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

61. The practice of having several spouses :

(A) bigamy

(B) monogamy

(C) polygamy

(D) sologamy

Answer: (C) polygamy

Polygamy: The practice or custom of having more than one wife or husband at the same time.

(A) bigamy: The offense of marrying someone while already married to another person.

(B) monogamy: The practice or state of being married to one person at a time.

(C) polygamy: Having multiple spouses.

(D) sologamy: Marriage by a person to themselves.

62. The act of murder of one’s child :

(A) matricide

(B) homicide

(C) filicide

(D) fratricide

Answer: (C) filicide

Filicide: The killing of one’s son or daughter.

(A) matricide: The killing of one’s mother.

(B) homicide: The killing of one human being by another.

(C) filicide: The murder of one’s child.

(D) fratricide: The killing of one’s brother or sister.

63. The scientific study of birds :

(A) anthropology

(B) zoology

(C) numismatics

(D) ornithology

Answer: (D) ornithology

Ornithology: The scientific study of birds.

(A) anthropology: The study of human societies and cultures and their development.

(B) zoology: The scientific study of the behavior, structure, physiology, classification, and distribution of animals.

(C) numismatics: The study or collection of coins, paper currency, and medals.

(D) ornithology: Study of birds.

64. A thing no longer in use :

(A) redundant

(B) obsolete

(C) odious

(D) repellent

Answer: (B) obsolete

Obsolete: No longer produced or used; out of date.

(A) redundant: Not or no longer needed or useful; superfluous.

(B) obsolete: No longer in use.

(C) odious: Extremely unpleasant; repulsive.

(D) repellent: Able to repel a particular thing; causing disgust or distaste.

65. A person who hates women :

(A) misogynist

(B) misanthropist

(C) philanthropist

(D) pessimist

Answer: (A) misogynist

Misogynist: A person who dislikes, despises, or is strongly prejudiced against women.

(A) misogynist: A hater of women.

(B) misanthropist: A person who dislikes humankind and avoids human society.

(C) philanthropist: A person who seeks to promote the welfare of others.

(D) pessimist: A person who tends to see the worst aspect of things or believe that the worst will happen.

66. That which cannot be corrected :

(A) unintelligible

(B) incorrigible

(C) indelible

(D) illegible

Answer: (B) incorrigible

Incorrigible: Not able to be corrected, improved, or reformed.

(A) unintelligible: Impossible to understand.

(B) incorrigible: Beyond correction.

(C) indelible: Making marks that cannot be removed.

(D) illegible: Not clear enough to be read.

67. List of subjects to be considered at a meeting :

(A) agenda

(B) plan

(C) schedule

(D) timetable

Answer: (A) agenda

Agenda: A list of items to be discussed at a formal meeting.

(A) agenda: Meeting items list.

(B) plan: A detailed proposal for doing or achieving something.

(C) schedule: A plan for carrying out a process or procedure, giving lists of intended events and times.

(D) timetable: A chart showing the departure and arrival times of trains, buses, or aircraft.

68. A cure for all diseases :

(A) ambrosia

(B) panacea

(C) nectar

(D) elixir

Answer: (B) panacea

Panacea: A solution or remedy for all difficulties or diseases.

(A) ambrosia: The food of the gods.

(B) panacea: A universal cure.

(C) nectar: A sugary fluid secreted by plants; the drink of the gods.

(D) elixir: A magical or medicinal potion.

69. A building where dead bodies are kept.

(A) Cemetery

(B) Mortuary

(C) Crematory

(D) Crypt

Answer: (B) Mortuary

Mortuary: A room or building in which dead bodies are kept, for hygienic storage or for examination, until burial or cremation.

(A) Cemetery: A burial ground; a graveyard.

(B) Mortuary: A morgue or place for dead bodies.

(C) Crematory: A place where a dead person’s body is cremated.

(D) Crypt: An underground room or vault beneath a church, used as a chapel or burial place.

70. One who is all powerful.

(A) Omniscient

(B) Omnipotent

(C) Omnipresent

(D) Omnivorous

Answer: (B) Omnipotent

Omnipotent: Having unlimited power; able to do anything.

(A) Omniscient: Knowing everything.

(B) Omnipotent: All-powerful.

(C) Omnipresent: Widely or constantly encountered; present everywhere at the same time.

(D) Omnivorous: Feeding on food of both plant and animal origin.

Leave a Comment