Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

31. One who has a strong sixth sense

(A) psychic

(B) psychotic

(C) hylic

(D) presbyopic

Answer: (A) psychic

Psychic: Relating to or denoting faculties or phenomena that are apparently inexplicable by natural laws, especially involving telepathy or clairvoyance.

(A) psychic: Having a sixth sense or extra-sensory abilities.

(B) psychotic: Suffering from a psychosis.

(C) hylic: Of or relating to matter; material.

(D) presbyopic: Farsightedness caused by loss of elasticity of the lens of the eye.

32. To strengthen or support a claim

(A) assuage

(B) corroborate

(C) vilify

(D) enervate

Answer: (B) corroborate

Corroborate: Confirm or give support to (a statement, theory, or finding).

(A) assuage: Make (an unpleasant feeling) less intense.

(B) corroborate: Verify or confirm.

(C) vilify: Speak or write about in an abusively disparaging manner.

(D) enervate: Cause (someone) to feel drained of energy or vitality.

33. Sad and gloomy to a great extent

(A) lugubrious

(B) nefarious

(C) loquacious

(D) panegyric

Answer: (A) lugubrious

Lugubrious: Looking or sounding sad and dismal.

(A) lugubrious: Extremely mournful, sad, or gloomy.

(B) nefarious: (Typically of an action or activity) wicked or criminal.

(C) loquacious: Tending to talk a great deal; talkative.

(D) panegyric: A public speech or published text in praise of someone or something.

34. To struggle helplessly

(A) fumble

(B) fiddle

(C) fickle

(D) flounder

Answer: (D) flounder

Flounder: Struggle or stagger helplessly or clumsily in water or mud, or mentally.

(A) fumble: Use the hands clumsily while doing or handling something.

(B) fiddle: Touch or fidget with something in a restless or nervous way.

(C) fickle: Changing frequently, especially as regards one’s loyalties.

(D) flounder: To struggle helplessly.

35. A state of great suffering

(A) renegade

(B) boisterous

(C) cannily

(D) tribulation

Answer: (D) tribulation

Tribulation: A cause of great trouble or suffering.

(A) renegade: A person who deserts and betrays an organization, country, or set of principles.

(B) boisterous: (Of a person, event, or behavior) noisy, energetic, and cheerful; rowdy.

(C) cannily: In a way that shows shrewdness and good judgment.

(D) tribulation: A state or cause of great suffering.

36. Allowance due to a wife from her husband on legal separation

(A) debt

(B) alimony

(C) compensation

(D) damages

Answer: (B) alimony

Alimony: Financial support that a person is ordered by a court to give to their spouse during separation or following divorce.

(A) debt: A sum of money that is owed or due.

(B) alimony: Spousal maintenance or financial allowance upon separation.

(C) compensation: Something, typically money, awarded to someone as a recompense for loss, injury, or suffering.

(D) damages: A sum of money claimed or awarded in compensation for a loss or an injury.

37. Those who live in trees are

(A) adhesive

(B) fluvial

(C) arboreal

(D) frill

Answer: (C) arboreal

Arboreal: (Chiefly of animals) living in trees.

(A) adhesive: Able to stick fast to a surface or object; sticky.

(B) fluvial: Of or found in a river.

(C) arboreal: Living in or related to trees.

(D) frill: A strip of gathered or pleated material used as a decoration.

38. Spanish-speaking people living in the U.S.

(A) Hispanic

(B) Spaniards

(C) Afro-American

(D) Portuguese

Answer: (A) Hispanic

Hispanic: Relating to Spain or to Spanish-speaking countries, especially those of Latin America, or people of this descent living in the US.

(A) Hispanic: Spanish-speaking person in the US.

(B) Spaniards: Natives or inhabitants of Spain.

(C) Afro-American: An American of African, and especially of black African, descent.

(D) Portuguese: Relating to Portugal or its people or language.

39. Sleep-walking

(A) hallucination

(B) reverie

(C) somnambulism

(D) incantation

Answer: (C) somnambulism

Somnambulism: The condition of walking or performing other motor acts while asleep; sleepwalking.

(A) hallucination: An experience involving the apparent perception of something not present.

(B) reverie: A state of being pleasantly lost in one’s thoughts; a daydream.

(C) somnambulism: Sleep-walking.

(D) incantation: A series of words said as a magic spell or charm.

40. Using a milder word / phrase instead of a harsh or direct one.

(A) euphemism

(B) metaphor

(C) simile

(D) anecdote

Answer: (A) euphemism

Euphemism: A mild or indirect word or expression substituted for one considered to be too harsh or blunt when referring to something unpleasant or embarrassing.

(A) euphemism: A mild substitute word.

(B) metaphor: A figure of speech in which a word or phrase is applied to an object or action to which it is not literally applicable.

(C) simile: A figure of speech involving the comparison of one thing with another thing of a different kind, used to make a description more emphatic or vivid (e.g., as brave as a lion).

(D) anecdote: A short, amusing, or interesting story about a real incident.

Leave a Comment