Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ONE WORD SUBSTITUTION

Share

91. A study of the derivation of words

(A) Philology

(B) Dictionary

(C) Etymology

(D) None of the above

Answer: (C) Etymology

Etymology: The study of the origin of words and the way in which their meanings have changed throughout history.

(A) Philology: The branch of knowledge that deals with the structure, historical development, and relationships of a language or languages.

(B) Dictionary: A book or electronic resource that lists the words of a language.

(C) Etymology: Study of word origins.

(D) None of the above: Incorrect.

92. A form of government with a monarch as the supreme leader

(A) tyranny

(B) oligarchy

(C) monarchy

(D) monastery

Answer: (C) monarchy

Monarchy: A form of government with a monarch (king, queen, or emperor) at the head.

(A) tyranny: Cruel and oppressive government or rule.

(B) oligarchy: A small group of people having control of a country, organization, or institution.

(C) monarchy: Rule by a monarch.

(D) monastery: A building or buildings occupied by a community of monks living under religious vows.

93. Something perfectly neat and tidy

(A) immaculate

(B) emulate

(C) insulate

(D) ineffaceable

Answer: (A) immaculate

Immaculate: Perfectly clean, neat, or tidy.

(A) immaculate: Spotless or perfectly tidy.

(B) emulate: Match or surpass (a person or achievement), typically by imitation.

(C) insulate: Protect (something) by interposing material that prevents the loss of heat or the intrusion of sound.

(D) ineffaceable: Unable to be erased or forgotten.

94. A wrong or inaccurate use of a name or term

(A) Misunderstanding

(B) Misjudge

(C) Misinterpret

(D) Misnomer

Answer: (D) Misnomer

Misnomer: A wrong or inaccurate name or designation.

(A) Misunderstanding: A failure to understand something correctly.

(B) Misjudge: Form a wrong opinion or conclusion about.

(C) Misinterpret: Interpret (something or someone) wrongly.

(D) Misnomer: An inaccurate use of a term.

95. A place of burial is called a

(A) cemetery

(B) symmetry

(C) hillock

(D) morgue

Answer: (A) cemetery

Cemetery: A burial ground; a graveyard.

(A) cemetery: A burial site.

(B) symmetry: The quality of being made up of exactly similar parts facing each other or around an axis.

(C) hillock: A small hill or mound.

(D) morgue: A place where bodies are kept, especially to be identified or claimed.

96. Incapable of being corrected

(A) incoagulable

(B) intimidating

(C) incorrigible

(D) radical

Answer: (C) incorrigible

Incorrigible: (Of a person or their tendencies) not able to be corrected, improved, or reformed.

(A) incoagulable: Incapable of being coagulated or clotted.

(B) intimidating: Having a frightening, overawing, or threatening effect.

(C) incorrigible: Beyond correction.

(D) radical: (Especially of change or action) relating to or affecting the fundamental nature of something.

97. A person who collects postage stamps

(A) philatelist

(B) epicure

(C) novice

(D) philanthropist

Answer: (A) philatelist

Philatelist: A person who collects or studies postage stamps.

(A) philatelist: Stamp collector.

(B) epicure: A person who takes particular pleasure in fine food and drink.

(C) novice: A person new to or inexperienced in a field or situation.

(D) philanthropist: A person who seeks to promote the welfare of others.

98. A person pretending to be somebody he is not

(A) Magician

(B) Rogue

(C) Imposter

(D) Liar

Answer: (C) Imposter

Imposter: A person who pretends to be someone else in order to deceive others.

(A) Magician: A person with magical powers.

(B) Rogue: A dishonest or unprincipled man.

(C) Imposter: One who assumes a false identity.

(D) Liar: A person who tells lies.

99. One who possesses many talents

(A) Versatile

(B) Nubile

(C) Exceptional

(D) Gifted

Answer: (A) Versatile

Versatile: Able to adapt or be adapted to many different functions or activities; possessing many talents.

(A) Versatile: Multi-talented.

(B) Nubile: (Of a girl or young woman) sexually attractive; suitable for marriage.

(C) Exceptional: Unusually good; outstanding.

(D) Gifted: Having exceptional talent or natural ability.

100. Words inscribed on tomb

(A) Epitome

(B) Epistle

(C) Epilogue

(D) Epitaph

Answer: (D) Epitaph

Epitaph: A phrase or form of words written in memory of a person who has died, especially as an inscription on a tombstone.

(A) Epitome: A person or thing that is a perfect example of a particular quality or type.

(B) Epistle: A formal or didactic letter.

(C) Epilogue: A section or speech at the end of a book or play.

(D) Epitaph: Tomb inscription.

Leave a Comment