Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ANTONYMS

Share

81. SHREWD
(A) Dull
(B) Bold
(C) Courageous
(D) Intelligent
Answer: (A) Dull SHREWD: Having or showing sharp powers of judgment; astute.
(A) Dull: Lacking intellectual acuity; slow to understand.
(B) Bold: Showing an ability to take risks.
(C) Courageous: Not deterred by danger or pain; brave.
(D) Intelligent: Having or showing a high degree of intellectual capacity.

82. Choose the word opposite in meaning to the underlined word: Emma tried to make herself as inconspicuous as possible.
(A) noticeable
(B) high-profile
(C) exposed
(D) open
Answer: (A) noticeable Inconspicuous: Not clearly visible or attracting attention.
(A) noticeable: Easily seen or noticed; clear or apparent.
(B) high-profile: Attracting much attention or publicity.
(C) exposed: Not covered or hidden; visible.
(D) open: Allowing access, passage, or a view through an empty space.

83. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: They had an insipid conversation.
(A) healthy
(B) productive
(C) loud
(D) exciting
Answer: (D) exciting Insipid: Lacking vigor or interest; dull.
(A) healthy: In good health.
(B) productive: Producing or able to produce large amounts of goods, crops, or other commodities.
(C) loud: Producing or capable of producing much noise.
(D) exciting: Causing great enthusiasm and eagerness.

84. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Many people try to resist reforms in the society.
(A) fight
(B) repel
(C) accept
(D) attract
Answer: (C) accept Resist: Withstand the action or effect of; struggle against.
(A) fight: Take part in a violent struggle involving the exchange of physical blows.
(B) repel: Drive or force (an attack or attacker) back or away.
(C) accept: Consent to receive; recognize as valid or correct.
(D) attract: Cause to come to a place or participate in a venture by offering something of interest.

85. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: His illicit affair is a disgrace to the family.
(A) legitimate
(B) valid
(C) illegitimate
(D) legal
Answer: (A) legitimate Illicit: Forbidden by law, rules, or custom.
(A) legitimate: Conforming to the law or to rules.
(B) valid: Having a sound basis in logic or fact.
(C) illegitimate: Not authorized by the law; not in accordance with accepted standards or rules.
(D) legal: Of, based on, or concerned with the law.

86. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Do give a plausible
Answer to my query.
(A) reasonable
(B) possible
(C) improbable
(D) conceivable
Answer: (C) improbable Plausible: Seeming reasonable or probable.
(A) reasonable: Having sound judgment; fair and sensible.
(B) possible: Able to be done; within the power or capacity of someone or something.
(C) improbable: Not likely to be true or to happen.
(D) conceivable: Capable of being imagined or grasped mentally.

87. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Beware of his crooked ways.
(A) straight
(B) jagged
(C) uneven
(D) twisted
Answer: (A) straight Crooked: Bent or twisted out of shape or out of place; informal meaning is dishonest.
(A) straight: Extending or moving uniformly in one direction only; without a curve or bend; honest.
(B) jagged: Having rough, sharp points protruding.
(C) uneven: Not level or smooth.
(D) twisted: Forced out of its natural or proper shape.

88. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Fastidious
(A) Unpleasant
(B) Co-operative
(C) Indifferent
(D) Truthful
Answer: (C) Indifferent Fastidious: Very attentive to and concerned about accuracy and detail; difficult to please.
(A) Unpleasant: Causing discomfort, unhappiness, or revulsion.
(B) Co-operative: Involving mutual assistance in working toward a common goal; compliant.
(C) Indifferent: Having no particular interest or sympathy.
(D) Truthful: Telling or expressing the truth.

89. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Repeal
(A) Enact
(B) Dismiss
(C) Praise
(D) Challenge
Answer: (A) Enact Repeal: Revoke or annul (a law or congressional act).
(A) Enact: Make (a bill or other proposal) law.
(B) Dismiss: Order or allow to leave.
(C) Praise: Express warm approval or admiration of.
(D) Challenge: A call to take part in a contest or competition.

90. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Sporadic
(A) Periodic
(B) Irregular
(C) Free
(D) Constant
Answer: (D) Constant Sporadic: Occurring at irregular intervals or only in a few places; scattered or isolated.
(A) Periodic: Appearing or occurring at intervals.
(B) Irregular: Not even or balanced in shape or arrangement.
(C) Free: Not under the control or in the power of another.
(D) Constant: Occurring continuously over a period of time.

Leave a Comment