Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ANTONYMS

Share

91. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Astute
(A) Intelligent
(B) Rude
(C) Cunning
(D) Stupid
Answer: (D) Stupid Astute: Having or showing an ability to accurately assess situations or people and turn this to one’s advantage.
(A) Intelligent: Having or showing a high degree of intellectual capacity.
(B) Rude: Offensively impolite or bad-mannered.
(C) Cunning: Having or showing skill in achieving one’s ends by deceit or evasion.
(D) Stupid: Lacking intelligence or common sense.

92. Choose the one which is opposite in meaning to the underlined word: Aversion
(A) Hatred
(B) Attachment
(C) Dislike
(D) Enmity
Answer: (B) Attachment Aversion: A strong dislike or disinclination.
(A) Hatred: Intense dislike or ill will.
(B) Attachment: Affection, fondness, or sympathy for someone or something.
(C) Dislike: Feel distaste for or hostility toward.
(D) Enmity: The state or feeling of being actively opposed or hostile to someone or something.

93. Choose the word opposite in meaning to: RIGID
(A) Tolerant
(B) Fixed
(C) Exact
(D) Lax
Answer: (D) Lax RIGID: Unable to bend or be forced out of shape; not able to be changed or adapted.
(A) Tolerant: Showing willingness to allow the existence of opinions or behavior that one does not necessarily agree with.
(B) Fixed: Fastened securely in position.
(C) Exact: Not approximated in any way; precise.
(D) Lax: Not sufficiently strict, severe, or careful.

94. Choose the word opposite in meaning to: ACQUIT
(A) Retreat
(B) Quit
(C) Convict
(D) Conceal
Answer: (C) Convict ACQUIT: Free (someone) from a criminal charge by a verdict of not guilty.
(A) Retreat: Withdraw from enemy forces as a result of their superior power.
(B) Quit: Leave, typically permanently.
(C) Convict: Declare (someone) to be guilty of a criminal offense by the verdict of a jury.
(D) Conceal: Keep from sight; hide.

95. Choose the word opposite in meaning to: CONSOLIDATE
(A) Expand
(B) Weaken
(C) Build
(D) Conserve
Answer: (B) Weaken CONSOLIDATE: Make (something) physically stronger or more solid; combine into a single, more effective whole.
(A) Expand: Become or make larger or more extensive.
(B) Weaken: Make or become weaker in power, resolve, or physical strength.
(C) Build: Construct something by putting parts or material together over a period of time.
(D) Conserve: Protect something from harm or destruction.

96. Choose the word opposite in meaning to: BENIGN
(A) Malevolent
(B) Soft
(C) Friendly
(D) Wise
Answer: (A) Malevolent BENIGN: Gentle; kindly; not harmful.
(A) Malevolent: Having or showing a wish to do evil to others.
(B) Soft: Easy to mold, cut, compress, or fold.
(C) Friendly: Kind and pleasant.
(D) Wise: Having or showing experience, knowledge, and good judgment.

97. Choose the word opposite in meaning to: ACUMEN
(A) Vision
(B) Intellect
(C) Imbecile
(D) Potential
Answer: (C) Imbecile ACUMEN: The ability to make good judgments and quick decisions.
(A) Vision: The faculty or state of being able to see.
(B) Intellect: The faculty of reasoning and understanding objectively.
(C) Imbecile: A stupid person; lacking intelligence (acts as the antonym for someone with high acumen).
(D) Potential: Latent qualities or abilities that may be developed.

98. Choose the word opposite in meaning to: MODICUM
(A) Iota
(B) Scrap
(C) Plenty
(D) Crumb
Answer: (C) Plenty MODICUM: A small quantity of a particular thing, especially something considered desirable.
(A) Iota: An extremely small amount.
(B) Scrap: A small piece or amount of something.
(C) Plenty: A large or sufficient amount or quantity.
(D) Crumb: A small fragment of bread, cake, or biscuit.

99. Choose the word opposite in meaning to: ONEROUS
(A) Easy
(B) Complex
(C) Weighty
(D) Harsh
Answer: (A) Easy ONEROUS: (Of a task, duty, or responsibility) involving an amount of effort and difficulty that is oppressively burdensome.
(A) Easy: Achieved without great effort; presenting few difficulties.
(B) Complex: Consisting of many different and connected parts.
(C) Weighty: Weighing a great deal; heavy.
(D) Harsh: Unpleasantly rough or jarring to the senses.

100. Choose the word opposite in meaning to: SALUBRIOUS
(A) Salty
(B) Unhealthy
(C) Wholesome
(D) Tasty
Answer: (B) Unhealthy SALUBRIOUS: Health-giving; healthy.
(A) Salty: Tasting of, containing, or preserved with salt.
(B) Unhealthy: Harmful to health.
(C) Wholesome: Conducive to or suggestive of good health and physical well-being.
(D) Tasty: Having a pleasant, distinct flavor.

Leave a Comment