Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ANTONYMS

Share

41. Concur
(A) pertain
(B) oppose
(C) reveal
(D) delay
Answer: (B) oppose. Concur: To be of the same opinion; to agree.
(A) pertain: To be appropriate, related, or applicable.
(B) oppose: To disapprove of and attempt to prevent, especially by argument.
(C) reveal: To make previously unknown or secret information known.
(D) delay: To make someone or something late or slow.

42. Dishevelled
(A) tidy
(B) confident
(C) composed
(D) complacent
Answer: (A) tidy. Dishevelled: (Of a person’s hair, clothes, or appearance) untidy; disordered.
(A) tidy: Arranged neatly and in order.
(B) confident: Feeling or showing confidence in oneself.
(C) composed: Having one’s feelings and expression under control; calm.
(D) complacent: Showing smug or uncritical satisfaction with oneself.

43. Authentic
(A) absurd
(B) false
(C) ridiculous
(D) unreasonable
Answer: (B) false. Authentic: Of undisputed origin; genuine.
(A) absurd: Wildly unreasonable, illogical, or inappropriate.
(B) false: Not according with truth or fact; incorrect or fake.
(C) ridiculous: Deserving or inviting derision or mockery; absurd.
(D) unreasonable: Not guided by or based on good sense.

44. Bigoted
(A) sincere
(B) selfish
(C) tolerant
(D) dignified
Answer: (C) tolerant. Bigoted: Unreasonably attached to a belief, opinion, or faction; prejudiced against a person or people.
(A) sincere: Free from pretence or deceit; proceeding from genuine feelings.
(B) selfish: Lacking consideration for others; concerned chiefly with one’s own profit.
(C) tolerant: Showing willingness to allow the existence of opinions or behavior that one does not necessarily agree with.
(D) dignified: Having or showing a composed or serious manner that is worthy of respect.

45. Folly
(A) wisdom
(B) mistake
(C) action
(D) right
Answer: (A) wisdom.  Folly: Lack of good sense; foolishness.
(A) wisdom: The quality of having experience, knowledge, and good judgment.
(B) mistake: An action or judgment that is misguided or wrong.
(C) action: The fact or process of doing something, typically to achieve an aim.
(D) right: Morally good, justified, or acceptable.

46. Defiance
(A) anxiety
(B) suspicion
(C) dismay
(D) obedience
Answer: (D) obedience Defiance: Open resistance; bold disobedience.
(A) anxiety: A feeling of worry, nervousness, or unease.
(B) suspicion: A feeling or thought that something is possible, likely, or true.
(C) dismay: Consternation and distress, typically that caused by something unexpected.
(D) obedience: Compliance with an order, request, or law or submission to another’s authority.

47. Frugal
(A) extravagant
(B) gaudy
(C) generous
(D) charitable
Answer: (A) extravagant Frugal: Sparing or economical with regard to money or food.
(A) extravagant: Lacking restraint in spending money or using resources.
(B) gaudy: Extravagantly bright or showy.
(C) generous: Showing a readiness to give more of something than is necessary.
(D) charitable: Relating to the assistance of those in need.

48. Eccentric
(A) peculiar
(B) gaudy
(C) normal
(D) shrewd
Answer: (C) normal Eccentric: Unconventional and slightly strange.
(A) peculiar: Strange or odd; unusual.
(B) gaudy: Extravagantly bright or showy.
(C) normal: Conforming to a standard; usual, typical, or expected.
(D) shrewd: Having or showing sharp powers of judgment; astute.

49. Pretence
(A) Honour
(B) Falsehood
(C) Beauty
(D) Honesty
Answer: (D) Honesty Pretence: An attempt to make something that is not the case appear true; a false display.
(A) Honour: High respect; great esteem.
(B) Falsehood: The state of being untrue.
(C) Beauty: A combination of qualities that pleases the intellect or moral sense.
(D) Honesty: The quality of being truthful, sincere, and free of deceit.

50. Humour
(A) Misery
(B) Seriousness
(C) Craze
(D) Comedy
Answer: (B) Seriousness Humour: The quality of being amusing or comic.
(A) Misery: A state or feeling of great distress or discomfort of mind or body.
(B) Seriousness: The state or quality of being solemn, thoughtful, or important rather than amusing.
(C) Craze: An enthusiasm for a particular activity or object.
(D) Comedy: Professional entertainment consisting of jokes and satirical sketches.

Leave a Comment