Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: ANTONYMS

Share

181. Unprecedented
(A) Singular
(B) Familiar
(C) Unparalleled
(D) Unrivalled
Answer: (B) Familiar Unprecedented: Never done or known before.
(A) Singular: Exceptionally good or great; remarkable.
(B) Familiar: Well known from long or close association; commonly encountered.
(C) Unparalleled: Having no parallel or equal; exceptional.
(D) Unrivalled: Better than everyone or everything of the same type.

182. Magnitude
(A) Significance
(B) Immensity
(C) Smallness
(D) Illustriousness
Answer: (C) Smallness Magnitude: The great size or extent of something; greatness of scale.
(A) Significance: The quality of being worthy of attention; importance.
(B) Immensity: The extremely large size, scale, or extent of something.
(C) Smallness: The quality of being small in size or amount.
(D) Illustriousness: The quality of being well known, respected, and admired for past achievements.

183. Perverted
(A) Deprave
(B) Vile
(C) Debauch
(D) Unblemished
Answer: (D) Unblemished Perverted: Characterized by a departure from what is considered natural or right; distorted.
(A) Deprave: Make morally bad or corrupt.
(B) Vile: Extremely unpleasant; morally bad.
(C) Debauch: Destroy the moral purity of; corrupt.
(D) Unblemished: Not damaged or marked in any way; pure.

184. Permanent
(A) regular
(B) temporary
(C) secure
(D) change
Answer: (B) temporary Permanent: Lasting or intended to last or remain unchanged indefinitely.
(A) regular: Done or happening frequently or in a fixed pattern.
(B) temporary: Lasting for only a limited period of time; not permanent.
(C) secure: Fixed or fastened so as not to give way, become loose, or be lost.
(D) change: Make or become different.

185. TENTATIVE
(A) uncertain
(B) experiment
(C) trial
(D) definitive
Answer: (A) uncertain TENTATIVE: Not certain or fixed; provisional.
(A) uncertain: Not able to be relied on; not known or definite (provided synonym contextually in the source text).
(B) experiment: A scientific procedure undertaken to make a discovery.
(C) trial: A test of the performance, qualities, or suitability of someone or something.
(D) definitive: Done or reached decisively and with authority.

186. CAUTIOUS
(A) Discreet
(B) Negligent
(C) Prudent
(D) Alert
Answer: (B) Negligent CAUTIOUS: Careful to avoid potential problems or dangers.
(A) Discreet: Careful and circumspect in one’s speech or actions.
(B) Negligent: Failing to take proper care in doing something.
(C) Prudent: Acting with or showing care and thought for the future.
(D) Alert: Quick to notice any unusual and potentially dangerous or difficult circumstances.

187. CLANDESTINE
(A) Above ground
(B) Public
(C) Cordial
(D) Agile
Answer: (B) Public CLANDESTINE: Kept secret or done secretively.
(A) Above ground: On or above the surface of the earth.
(B) Public: Open to or shared by all the people of an area or country; not secret.
(C) Cordial: Warm and friendly.
(D) Agile: Able to move quickly and easily.

188. Extravagant
(A) real
(B) thrifty
(C) obscure
(D) fun
Answer: (B) thrifty Extravagant: Lacking restraint in spending money or using resources.
(A) real: Actually existing as a thing or occurring in fact.
(B) thrifty: Using money and other resources carefully and not wastefully.
(C) obscure: Not discovered or known about; uncertain.
(D) fun: Enjoyment, amusement, or lighthearted pleasure.

189. Placid
(A) unsentimental
(B) detrimental
(C) judgemental
(D) temperamental
Answer: (D) temperamental Placid: Not easily upset or excited; calm.
(A) unsentimental: Not displaying or influenced by sentimental feelings.
(B) detrimental: Tending to cause harm.
(C) judgemental: Having or displaying an excessively critical point of view.
(D) temperamental: Liable to unreasonable changes of mood.

190. Arrival
(A) Entry
(B) Departure
(C) Evacuation
(D) Flight
Answer: (B) Departure Arrival: The action or process of arriving.
(A) Entry: An act of going or coming in.
(B) Departure: The action of leaving, especially to start a journey.
(C) Evacuation: The action of evacuating a person or a place.
(D) Flight: The action or process of flying through the air

.

Leave a Comment