1. Al-Biruni came to India during the invasion of:
A. Muhammad Ghori
B. Mahmud of Ghazni
C. Timur
D. Babur
Answer: B. Mahmud of Ghazni
2. Al-Biruni wrote the famous book:
A. Rihla
B. Kitab-ul-Hind (Tahqiq-i-Hind)
C. Rajatarangini
D. Ain-i-Akbari
Answer: B. Kitab-ul-Hind (Tahqiq-i-Hind)
3. Al-Biruni originally belonged to:
A. China
B. Persia (Khwarezm/Central Asia)
C. Morocco
D. Italy
Answer: B. Persia (Khwarezm/Central Asia)
4. Ibn Battuta visited India during the reign of:
A. Alauddin Khilji
B. Muhammad bin Tughlaq
C. Firoz Shah Tughlaq
D. Sikandar Lodi
Answer: B. Muhammad bin Tughlaq
5. Ibn Battuta was appointed as the Qazi (judge) of Delhi by:
A. Balban
B. Alauddin Khilji
C. Muhammad bin Tughlaq
D. Akbar
Answer: C. Muhammad bin Tughlaq
6. The travel account of Ibn Battuta is known as:
A. Rihla
B. Kitab-ul-Hind
C. Akbarnama
D. Baburnama
Answer: A. Rihla
7. Ibn Battuta came from:
A. Italy
B. Morocco
C. Portugal
D. France
Answer: B. Morocco
8. Marco Polo visited India during the rule of the:
A. Chola Dynasty
B. Vijayanagara Empire
C. Pandya Kingdom
D. Mughal Empire
Answer: C. Pandya Kingdom
9. Marco Polo was a traveller from:
A. France
B. Italy (Venice)
C. Portugal
D. Spain
Answer: B. Italy (Venice)
10. Marco Polo is best known for describing the prosperity of:
A. Kashmir
B. South India, especially the Pandya Kingdom
C. Delhi Sultanate
D. Bengal Sultanate
Answer: B. South India, especially the Pandya Kingdom
11. Niccolò de’ Conti was a traveller from:
A. Portugal
B. France
C. Italy
D. England
Answer: C. Italy
12. Niccolò de’ Conti visited India during the period of the:
A. Mauryas
B. Vijayanagara Empire
C. Mughal Empire
D. Gupta Empire
Answer: B. Vijayanagara Empire
13. Abdur Razzaq was an ambassador from:
A. Persia
B. China
C. Morocco
D. Portugal
Answer: A. Persia
14. Abdur Razzaq visited the court of:
A. Akbar
B. Krishnadevaraya
C. Deva Raya II
D. Harihara I
Answer: C. Deva Raya II
15. Abdur Razzaq’s account is an important source for the history of:
A. Delhi Sultanate
B. Vijayanagara Empire
C. Mughal Empire
D. Maratha Empire
Answer: B. Vijayanagara Empire
16. François Bernier visited India during the reign of:
A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan and Aurangzeb
D. Babur
Answer: C. Shah Jahan and Aurangzeb
17. François Bernier was a traveller from:
A. England
B. France
C. Italy
D. Portugal
Answer: B. France
18. François Bernier was primarily a:
A. Merchant
B. Physician
C. Sailor
D. Soldier
Answer: B. Physician
19. Jean-Baptiste Tavernier was a famous:
A. Missionary
B. Merchant and jeweller
C. Military commander
D. Historian
Answer: B. Merchant and jeweller
20. Jean-Baptiste Tavernier visited India during the reign of:
A. Akbar
B. Shah Jahan
C. Babur
D. Sher Shah Suri
Answer: B. Shah Jahan
21. Jean-Baptiste Tavernier was a traveller from:
A. France
B. Italy
C. Spain
D. Portugal
Answer: A. France
22. Which traveller wrote Kitab-ul-Hind?
A. Ibn Battuta
B. Al-Biruni
C. François Bernier
D. Marco Polo
Answer: B. Al-Biruni
23. Which traveller’s account is titled Rihla?
A. Marco Polo
B. Niccolò de’ Conti
C. Ibn Battuta
D. Abdur Razzaq
Answer: C. Ibn Battuta
24. Which pair is correctly matched?
A. Al-Biruni — Kitab-ul-Hind
B. Marco Polo — Ain-i-Akbari
C. François Bernier — Rajatarangini
D. Abdur Razzaq — Baburnama
Answer: A. Al-Biruni — Kitab-ul-Hind
25. Which of the following travellers is correctly matched with the empire he described?
A. Abdur Razzaq — Vijayanagara Empire
B. Ibn Battuta — Gupta Empire
C. Marco Polo — Mughal Empire
D. François Bernier — Delhi Sultanate under Iltutmish
Answer: A. Abdur Razzaq — Vijayanagara Empire