Michael Thomas

Homepage Photo

50 Most Frequently Asked MCQs on Newspapers & Journals (Modern Indian History)

Share

1. Who founded the newspaper Bengal Gazette?

A. Raja Ram Mohan Roy
B. James Augustus Hicky
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Surendranath Banerjee
Answer: B. James Augustus Hicky

2. The first newspaper printed in India was:

A. Amrita Bazar Patrika
B. Kesari
C. Bengal Gazette
D. The Hindu
Answer: C. Bengal Gazette

3. Bengal Gazette was started in:

A. 1770
B. 1780
C. 1790
D. 1800
Answer: B. 1780

4. Who founded Kesari?

A. Gopal Krishna Gokhale
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Dadabhai Naoroji
D. Bipin Chandra Pal
Answer: B. Bal Gangadhar Tilak

5. Kesari was published in which language?

A. English
B. Bengali
C. Marathi
D. Hindi
Answer: C. Marathi

6. Which English newspaper was started by Bal Gangadhar Tilak?

A. The Hindu
B. Maratha (The Mahratta)
C. Young India
D. Bande Mataram
Answer: B. Maratha (The Mahratta)

7. The Hindu was founded in:

A. Madras (Chennai)
B. Bombay (Mumbai)
C. Calcutta (Kolkata)
D. Delhi
Answer: A. Madras (Chennai)

8. The Hindu was founded in:

A. 1878
B. 1885
C. 1905
D. 1919
Answer: A. 1878

9. Amrita Bazar Patrika was founded by:

A. Sisir Kumar Ghosh and Motilal Ghosh
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Raja Ram Mohan Roy
D. Surendranath Banerjee
Answer: A. Sisir Kumar Ghosh and Motilal Ghosh

10. Amrita Bazar Patrika became an English newspaper to avoid the:

A. Vernacular Press Act
B. Rowlatt Act
C. Press Act, 1910
D. Arms Act
Answer: A. Vernacular Press Act

11. The Vernacular Press Act was passed in:

A. 1875
B. 1878
C. 1882
D. 1905
Answer: B. 1878

12. The Vernacular Press Act was passed by:

A. Lord Lytton
B. Lord Ripon
C. Lord Curzon
D. Lord Canning
Answer: A. Lord Lytton

13. Who founded Young India?

A. Mahatma Gandhi
B. Jawaharlal Nehru
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Subhas Chandra Bose
Answer: A. Mahatma Gandhi

14. Young India was published in:

A. Marathi
B. Gujarati
C. English
D. Hindi
Answer: C. English

15. Gandhi’s Gujarati weekly was:

A. Harijan
B. Navajivan (Navjivan)
C. Young India
D. Indian Opinion
Answer: B. Navajivan (Navjivan)

16. Which weekly was started by Gandhi for the upliftment of the Depressed Classes?

A. Kesari
B. Harijan
C. Bande Mataram
D. Yugantar
Answer: B. Harijan

17. Harijan was started in:

A. 1919
B. 1925
C. 1933
D. 1942
Answer: C. 1933

18. Gandhi started Indian Opinion in:

A. India
B. South Africa
C. England
D. Sri Lanka
Answer: B. South Africa

19. Bande Mataram newspaper was associated with:

A. Mahatma Gandhi
B. Sri Aurobindo
C. Tilak
D. Lala Lajpat Rai
Answer: B. Sri Aurobindo

20. New India was published by:

A. Annie Besant
B. Sarojini Naidu
C. Madame Cama
D. Kamaladevi Chattopadhyay
Answer: A. Annie Besant

21. Commonweal was started by:

A. Annie Besant
B. Tilak
C. Gokhale
D. Gandhi
Answer: A. Annie Besant

22. Al-Hilal was founded by:

A. Maulana Abul Kalam Azad
B. Muhammad Ali Jinnah
C. Syed Ahmad Khan
D. Hasrat Mohani
Answer: A. Maulana Abul Kalam Azad

23. Al-Hilal was published in:

A. Urdu
B. English
C. Hindi
D. Bengali
Answer: A. Urdu

24. Al-Balagh was also published by:

A. Maulana Abul Kalam Azad
B. Gandhi
C. Tilak
D. Nehru
Answer: A. Maulana Abul Kalam Azad

25. The Bengalee was founded by:

A. Surendranath Banerjee
B. Bipin Chandra Pal
C. Bankim Chandra Chattopadhyay
D. Rabindranath Tagore
Answer: A. Surendranath Banerjee

26. The Hindu Patriot was edited by:

A. Harish Chandra Mukherjee
B. Tilak
C. Gandhi
D. Dadabhai Naoroji
Answer: A. Harish Chandra Mukherjee

27. Sudharak was founded by:

A. Gopal Krishna Gokhale
B. Gopal Ganesh Agarkar
C. Tilak
D. Ranade
Answer: B. Gopal Ganesh Agarkar

28. The Tribune was founded at:

A. Lahore
B. Delhi
C. Bombay
D. Madras
Answer: A. Lahore

29. The Tribune was founded by:

A. Dayal Singh Majithia
B. Lala Lajpat Rai
C. Bhagat Singh
D. Tilak
Answer: A. Dayal Singh Majithia

30. Yugantar was associated with:

A. Revolutionary Movement in Bengal
B. Home Rule Movement
C. Khilafat Movement
D. Quit India Movement
Answer: A. Revolutionary Movement in Bengal

31. Match the following:

  1. Kesari — Bal Gangadhar Tilak
  2. Young India — Mahatma Gandhi
  3. New India — Annie Besant
    A. 1 only
    B. 1 & 2 only
    C. 2 & 3 only
    D. 1, 2 & 3
    Answer: D. 1, 2 & 3

32. Match the following:

  1. Al-Hilal — Maulana Azad
  2. The Bengalee — Surendranath Banerjee
  3. Bande Mataram — Sri Aurobindo
    A. 1 only
    B. 1 & 2 only
    C. 2 & 3 only
    D. 1, 2 & 3
    Answer: D. 1, 2 & 3

33. Which pair is NOT correctly matched?

A. Kesari — Marathi
B. Maratha — English
C. Young India — Bal Gangadhar Tilak
D. Harijan — Mahatma Gandhi
Answer: C. Young India — Bal Gangadhar Tilak

34. Arrange the following chronologically:

  1. Bengal Gazette
  2. Kesari
  3. Young India
  4. Harijan
    A. 1 → 2 → 3 → 4
    B. 2 → 1 → 3 → 4
    C. 1 → 3 → 2 → 4
    D. 3 → 2 → 1 → 4
    Answer: A. 1 → 2 → 3 → 4

35. Consider the following statements:

  1. Bengal Gazette was India’s first newspaper.
  2. It was started by James Augustus Hicky.
  3. It began in 1780.
    A. 1 only
    B. 1 & 2 only
    C. 2 & 3 only
    D. 1, 2 & 3
    Answer: D. 1, 2 & 3

36. Consider the following statements:

  1. Kesari was published in Marathi.
  2. Maratha was published in English.
  3. Both were started by Bal Gangadhar Tilak.
    A. 1 only
    B. 1 & 2 only
    C. 2 & 3 only
    D. 1, 2 & 3
    Answer: D. 1, 2 & 3

37. Which newspaper was forced to switch from Bengali to English due to the Vernacular Press Act?

A. Kesari
B. Amrita Bazar Patrika
C. The Hindu
D. Al-Hilal
Answer: B. Amrita Bazar Patrika

38. Which newspaper was associated with the Home Rule Movement?

A. New India
B. Yugantar
C. Kesari
D. Harijan
Answer: A. New India

39. Which journal did Gandhi use to propagate Satyagraha?

A. Young India
B. Yugantar
C. The Hindu Patriot
D. Commonweal
Answer: A. Young India

40. Which newspaper was published by Maulana Abul Kalam Azad in Urdu?

A. Al-Hilal
B. Kesari
C. Maratha
D. Harijan
Answer: A. Al-Hilal

41. Which newspaper is associated with revolutionary nationalism in Bengal?

A. Yugantar
B. Harijan
C. Commonweal
D. Sudharak
Answer: A. Yugantar

42. Which newspaper was edited by Harish Chandra Mukherjee?

A. The Hindu Patriot
B. The Hindu
C. Kesari
D. New India
Answer: A. The Hindu Patriot

43. Which newspaper is associated with Annie Besant?

A. New India
B. Commonweal
C. Both A and B
D. Young India
Answer: C. Both A and B

44. Which of the following statements is NOT correct?

A. Kesari was in Marathi.
B. Maratha was in English.
C. Harijan was started by Tilak.
D. Young India was started by Gandhi.
Answer: C. Harijan was started by Tilak.

45. The founder of The Hindu was:

A. G. Subramania Iyer
B. Motilal Nehru
C. Surendranath Banerjee
D. Sisir Kumar Ghosh
Answer: A. G. Subramania Iyer

46. Which newspaper was founded by Raja Ram Mohan Roy?

A. Sambad Kaumudi
B. Kesari
C. The Hindu
D. Yugantar
Answer: A. Sambad Kaumudi

47. Raja Ram Mohan Roy also published:

A. Mirat-ul-Akbar
B. New India
C. Harijan
D. Commonweal
Answer: A. Mirat-ul-Akbar

48. Which newspaper was associated with social reform and widow remarriage?

A. Sambad Kaumudi
B. Kesari
C. Maratha
D. Bande Mataram
Answer: A. Sambad Kaumudi

49. Which of the following is correctly matched?

A. Al-Hilal — Maulana Abul Kalam Azad
B. Kesari — Annie Besant
C. New India — Tilak
D. Harijan — Jawaharlal Nehru
Answer: A. Al-Hilal — Maulana Abul Kalam Azad

50. Which of the following statements is/are correct?

  1. Kesari was founded by Bal Gangadhar Tilak.
  2. Young India was started by Mahatma Gandhi.
  3. Al-Hilal was founded by Maulana Abul Kalam Azad.
    A. 1 only
    B. 1 & 2 only
    C. 2 & 3 only
    D. 1, 2 & 3
    Answer: D. 1, 2 & 3

Leave a Comment