Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: PHYSICS

Share

Scientific Instruments & Measurement Devices

1. The instrument used for measuring blood pressure is called:

(A) Barometer

(B) Sphygmomanometer

(C) Tonometer

(D) Glucometer

Answer: (B) Sphygmomanometer

2. Which instrument is used to measure the depth of water/ocean depth?

(A) Fathometer

(B) Galvanometer

(C) Altimeter

(D) Tube tester

Answer: (A) Fathometer

3. You use a hydrometer to check the condition of the electrolyte in your car battery. It actually measures which property of the fluid?

(A) Electric charge

(B) Relative density / specific gravity

(C) Temperature

(D) Surface tension

Answer: (B) Relative density / specific gravity

4. A thermocouple is used to measure:

(A) Voltage

(B) Current

(C) Temperature

(D) Light intensity

Answer: (C) Temperature

5. An udometer is an instrument used for measuring:

(A) Wind speed

(B) Rainfall

(C) Porosity of soil

(D) Atmospheric pressure

Answer: (B) Rainfall

6. Objects at the surface of water can be viewed from a submarine under water using a:

(A) Stethoscope

(B) Periscope

(C) Kaleidoscope

(D) Telescope

Answer: (B) Periscope

7. An aneroid barometer measures atmospheric pressure using:

(A) Mercury

(B) Distilled water

(C) Alcohol

(D) No liquid

Answer: (D) No liquid

8. Which instrument is used to measure and record earthquakes?

(A) Barometer

(B) Telegraph

(C) Seismograph

(D) Thermometer

Answer: (C) Seismograph

9. The instrument used for measuring the intensity of solar radiation is:

(A) Barometer

(B) Energy meter

(C) Solarimeter

(D) Speedometer

Answer: (C) Solarimeter

10. Which instrument measures humidity?

(A) Hygrometer

(B) Barometer

(C) Ammeter

(D) Altimeter

Answer: (A) Hygrometer

11. Which instrument measures wind speed?

(A) Anemometer

(B) Hygrometer

(C) Barometer

(D) Rain gauge

Answer: (A) Anemometer

12. Which instrument measures atmospheric pressure?

(A) Barometer

(B) Thermometer

(C) Hygrometer

(D) Calorimeter

Answer: (A) Barometer

13. Which instrument is used to measure altitude?

(A) Altimeter

(B) Anemometer

(C) Fathometer

(D) Hydrometer

Answer: (A) Altimeter

Units of Measurement & Analogies

14. A light-year is a measure of:

(A) Time

(B) Distance

(C) Velocity

(D) Intensity of light

Answer: (B) Distance

15. A knot is a unit of:

(A) Depth

(B) Distance

(C) Speed

(D) Acceleration

Answer: (C) Speed

16. Clock : Time :: Thermometer : ?

(A) Temperature

(B) Heat

(C) Energy

(D) Radiation

Answer: (A) Temperature

Leave a Comment