Michael Thomas

Homepage Photo

Indian Polity MCQs – Preamble of the Indian Constitution

Share

1. The Preamble of the Indian Constitution begins with the words:
A. We, the Parliament of India
B. We, the People of India
C. Citizens of India
D. Government of India
Answer: B

2. The Preamble was adopted by the Constituent Assembly on:
A. 26 January 1950
B. 15 August 1947
C. 26 November 1949
D. 9 December 1946
Answer: C

3. The Constitution of India came into force on:
A. 26 November 1949
B. 15 August 1947
C. 26 January 1950
D. 24 January 1950
Answer: C

4. Which of the following words was added to the Preamble by the 42nd Constitutional Amendment?
A. Republic
B. Democratic
C. Socialist
D. Justice
Answer: C

5. Which of the following was also added by the 42nd Constitutional Amendment?
A. Sovereign
B. Secular
C. Republic
D. Liberty
Answer: B

6. The words “Socialist” and “Secular” were added to the Preamble in:
A. 1950
B. 1962
C. 1976
D. 1985
Answer: C

7. The term “Sovereign” in the Preamble means India:
A. Is ruled by the King
B. Is dependent on another country
C. Is internally and externally independent
D. Has no Constitution
Answer: C

8. The term “Socialist” in the Preamble aims to establish:
A. Religious State
B. Political Equality only
C. Social and Economic Justice
D. Dictatorship
Answer: C

9. The word “Secular” means that the State:
A. Has an official religion
B. Promotes only one religion
C. Treats all religions equally
D. Does not allow any religion
Answer: C

10. The term “Democratic” signifies that the Government is:
A. Hereditary
B. Elected by the people
C. Military-based
D. Appointed by the King
Answer: B

11. The word “Republic” means that:
A. The Head of the State is hereditary
B. The Head of the State is elected
C. Parliament is hereditary
D. Judiciary is elected
Answer: B

12. Which of the following is NOT mentioned in the Preamble?
A. Justice
B. Equality
C. Liberty
D. Federalism
Answer: D

13. The ideals of Liberty, Equality and Fraternity were borrowed from the:
A. American Revolution
B. Russian Revolution
C. French Revolution
D. British Constitution
Answer: C

14. Justice in the Preamble includes:
A. Social Justice only
B. Economic Justice only
C. Political Justice only
D. Social, Economic and Political Justice
Answer: D

15. Equality in the Preamble refers to:
A. Equality of opportunity and status
B. Equality of religion only
C. Equality before Parliament only
D. Equality in wealth only
Answer: A

16. Which objective of the Preamble promotes unity among citizens?
A. Liberty
B. Justice
C. Fraternity
D. Democracy
Answer: C

17. The Preamble declares India to be a:
A. Monarchy
B. Federation only
C. Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
D. Presidential Republic
Answer: C

18. Can the Preamble be amended?
A. No, never
B. Yes, under Article 368
C. Only by Referendum
D. Only by the President
Answer: B

19. Which Constitutional Amendment amended the Preamble?
A. 24th Amendment
B. 42nd Amendment
C. 44th Amendment
D. 73rd Amendment
Answer: B

20. Which landmark case held that the Preamble is part of the Constitution?
A. Golaknath Case
B. Kesavananda Bharati Case
C. Minerva Mills Case
D. S.R. Bommai Case
Answer: B

21. Which case initially held that the Preamble is not a part of the Constitution?
A. Berubari Union Case (1960)
B. Kesavananda Bharati Case
C. Minerva Mills Case
D. Golaknath Case
Answer: A

22. The Basic Structure Doctrine was established in:
A. Golaknath Case
B. Berubari Case
C. Kesavananda Bharati Case
D. Minerva Mills Case
Answer: C

23. Which Supreme Court case strengthened the Basic Structure Doctrine by emphasizing the balance between Fundamental Rights and Directive Principles?
A. Minerva Mills Case
B. S.R. Bommai Case
C. Shankari Prasad Case
D. Kihoto Hollohan Case
Answer: A

24. In which case did the Supreme Court hold that secularism is a basic feature of the Constitution?
A. Golaknath Case
B. S.R. Bommai Case
C. Berubari Case
D. Shankari Prasad Case
Answer: B

25. The source of authority for the Constitution, according to the Preamble, is:
A. Parliament
B. President
C. British Crown
D. The People of India
Answer: D

Leave a Comment