Michael Thomas

Homepage Photo

Indian Economy MCQs

Share

31. NITI Aayog was established in:
A. 2012
B. 2014
C. 2015
D. 2017
Answer: C

32. NITI Aayog replaced the:
A. Finance Commission
B. Planning Commission
C. National Development Council
D. RBI
Answer: B

33. The Chairperson of NITI Aayog is the:
A. President
B. Prime Minister
C. Finance Minister
D. Vice-President
Answer: B

34. NITI Aayog is a:
A. Constitutional Body
B. Statutory Body
C. Executive (Non-Constitutional) Body
D. Judicial Body
Answer: C

35. The Planning Commission was established in:
A. 1947
B. 1950
C. 1951
D. 1952
Answer: B

36. The Planning Commission was established by:
A. Constitutional Amendment
B. Act of Parliament
C. Executive Resolution of the Government of India
D. Presidential Ordinance
Answer: C

37. Poverty in India is officially estimated by:
A. RBI
B. NITI Aayog using household consumption surveys and accepted methodology
C. Election Commission
D. SEBI
Answer: B

38. Which of the following is NOT a type of unemployment?
A. Seasonal
B. Structural
C. Frictional
D. Constitutional
Answer: D

39. Seasonal unemployment is mainly associated with:
A. Banking
B. Agriculture
C. IT Sector
D. Railways
Answer: B

40. Disguised unemployment is commonly found in:
A. Agriculture
B. Banking
C. Aviation
D. Insurance
Answer: A

1 thought on “Indian Economy MCQs”

Leave a Comment