Scientific Instruments & Measurement Devices
1. The instrument used for measuring blood pressure is called:
(A) Barometer
(B) Sphygmomanometer
(C) Tonometer
(D) Glucometer
Answer: (B) Sphygmomanometer
2. Which instrument is used to measure the depth of water/ocean depth?
(A) Fathometer
(B) Galvanometer
(C) Altimeter
(D) Tube tester
Answer: (A) Fathometer
3. You use a hydrometer to check the condition of the electrolyte in your car battery. It actually measures which property of the fluid?
(A) Electric charge
(B) Relative density / specific gravity
(C) Temperature
(D) Surface tension
Answer: (B) Relative density / specific gravity
4. A thermocouple is used to measure:
(A) Voltage
(B) Current
(C) Temperature
(D) Light intensity
Answer: (C) Temperature
5. An udometer is an instrument used for measuring:
(A) Wind speed
(B) Rainfall
(C) Porosity of soil
(D) Atmospheric pressure
Answer: (B) Rainfall
6. Objects at the surface of water can be viewed from a submarine under water using a:
(A) Stethoscope
(B) Periscope
(C) Kaleidoscope
(D) Telescope
Answer: (B) Periscope
7. An aneroid barometer measures atmospheric pressure using:
(A) Mercury
(B) Distilled water
(C) Alcohol
(D) No liquid
Answer: (D) No liquid
8. Which instrument is used to measure and record earthquakes?
(A) Barometer
(B) Telegraph
(C) Seismograph
(D) Thermometer
Answer: (C) Seismograph
9. The instrument used for measuring the intensity of solar radiation is:
(A) Barometer
(B) Energy meter
(C) Solarimeter
(D) Speedometer
Answer: (C) Solarimeter
10. Which instrument measures humidity?
(A) Hygrometer
(B) Barometer
(C) Ammeter
(D) Altimeter
Answer: (A) Hygrometer
11. Which instrument measures wind speed?
(A) Anemometer
(B) Hygrometer
(C) Barometer
(D) Rain gauge
Answer: (A) Anemometer
12. Which instrument measures atmospheric pressure?
(A) Barometer
(B) Thermometer
(C) Hygrometer
(D) Calorimeter
Answer: (A) Barometer
13. Which instrument is used to measure altitude?
(A) Altimeter
(B) Anemometer
(C) Fathometer
(D) Hydrometer
Answer: (A) Altimeter
Units of Measurement & Analogies
14. A light-year is a measure of:
(A) Time
(B) Distance
(C) Velocity
(D) Intensity of light
Answer: (B) Distance
15. A knot is a unit of:
(A) Depth
(B) Distance
(C) Speed
(D) Acceleration
Answer: (C) Speed
16. Clock : Time :: Thermometer : ?
(A) Temperature
(B) Heat
(C) Energy
(D) Radiation
Answer: (A) Temperature