Michael Thomas

Homepage Photo

60 Most Frequently Asked MCQs on Ancient Indian Caves, Art & Architecture

Share

Part I – Ancient Caves (Questions 1–20)

1. Which are the oldest rock-cut caves in India?

A. Ajanta Caves
B. Ellora Caves
C. Barabar Caves
D. Karla Caves

Answer: C. Barabar Caves

2. The Barabar Caves were built during the reign of:

A. Chandragupta Maurya
B. Ashoka
C. Samudragupta
D. Harsha

Answer: B. Ashoka

3. The Barabar Caves were dedicated to the:

A. Buddhists
B. Ajivikas
C. Jains
D. Shaivites

Answer: B. Ajivikas

4. Ajanta Caves are located in:

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Odisha

Answer: B. Maharashtra

5. Ajanta Caves are famous for their:

A. Bronze statues
B. Buddhist paintings
C. Hindu temples
D. Jain sculptures

Answer: B. Buddhist paintings

6. The paintings at Ajanta mainly depict:

A. Ramayana
B. Mahabharata
C. Jataka Tales
D. Arthashastra

Answer: C. Jataka Tales

7. Ellora Caves contain monuments of:

A. Buddhism only
B. Hinduism only
C. Buddhism, Hinduism and Jainism
D. Jainism only

Answer: C. Buddhism, Hinduism and Jainism

8. The Kailasa Temple at Ellora was built by the:

A. Guptas
B. Cholas
C. Rashtrakutas
D. Mauryas

Answer: C. Rashtrakutas

9. Karla Caves are famous for their:

A. Stupas
B. Chaitya Hall
C. Vimana
D. Gopuram

Answer: B. Chaitya Hall

10. Bhaja Caves belong mainly to:

A. Buddhism
B. Jainism
C. Shaivism
D. Vaishnavism

Answer: A. Buddhism

11. Elephanta Caves are located near:

A. Pune
B. Mumbai
C. Nashik
D. Aurangabad

Answer: B. Mumbai

12. Elephanta Caves are famous for the:

A. Buddha statue
B. Trimurti Shiva sculpture
C. Ashokan edicts
D. Lion Capital

Answer: B. Trimurti Shiva sculpture

13. Badami Caves are located in:

A. Karnataka
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh

Answer: A. Karnataka

14. Udayagiri Caves are located in:

A. Odisha
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. Gujarat

Answer: B. Madhya Pradesh

15. Sittanavasal Caves are associated with:

A. Buddhism
B. Jainism
C. Shaivism
D. Vaishnavism

Answer: B. Jainism

16. Bagh Caves are located in:

A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Odisha
D. Karnataka

Answer: B. Madhya Pradesh

17. Amaravati is famous for its:

A. Rock-cut caves
B. Buddhist Stupa
C. Temple tower
D. Jain monastery

Answer: B. Buddhist Stupa

18. Which cave complex is older?

A. Ellora
B. Ajanta
C. Elephanta
D. Badami

Answer: B. Ajanta

19. Which caves are UNESCO World Heritage Sites?

A. Ajanta and Ellora
B. Karla and Bhaja
C. Barabar and Badami
D. Elephanta and Amaravati

Answer: A. Ajanta and Ellora

20. Match correctly:

  1. Ajanta – Paintings
  2. Ellora – Kailasa Temple
  3. Elephanta – Trimurti Shiva

A. 1 only
B. 1 & 2 only
C. 2 & 3 only
D. 1, 2 & 3

Answer: D. 1, 2 & 3

Part II – Stupas, Pillars & Sculpture (Questions 21–35)

21. The Great Stupa at Sanchi was originally built by:

A. Chandragupta Maurya
B. Ashoka
C. Harsha
D. Samudragupta

Answer: B. Ashoka

22. Sanchi is located in:

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Bihar
D. Gujarat

Answer: A. Madhya Pradesh

23. Bharhut Stupa is located in:

A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. Uttar Pradesh

Answer: B. Madhya Pradesh

24. Amaravati Stupa is located in:

A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Odisha

Answer: A. Andhra Pradesh

25. The Lion Capital of Ashoka is located at:

A. Bodh Gaya
B. Sarnath
C. Sanchi
D. Rajgir

Answer: B. Sarnath

26. The National Emblem of India is adopted from:

A. Sanchi Stupa
B. Lion Capital of Sarnath
C. Amaravati Stupa
D. Bharhut Stupa

Answer: B. Lion Capital of Sarnath

27. Which Buddhist monument is famous for carved Toranas (gateways)?

A. Bharhut
B. Sanchi
C. Amaravati
D. Nagarjunakonda

Answer: B. Sanchi

28. Which emperor erected the maximum number of stone pillars?

A. Chandragupta Maurya
B. Ashoka
C. Kanishka
D. Harsha

Answer: B. Ashoka

29. The Ashokan inscriptions were mainly written in:

A. Brahmi script
B. Devanagari
C. Persian
D. Arabic

Answer: A. Brahmi script

30. Which script was deciphered by James Prinsep?

A. Kharosthi only
B. Brahmi
C. Grantha
D. Sharada

Answer: B. Brahmi

31. Gandhara School of Art was influenced by:

A. Roman-Greek Art
B. Chinese Art
C. Persian Art only
D. Dravidian Art

Answer: A. Roman-Greek Art

32. Gandhara School mainly used:

A. Grey schist stone

B. White marble

C. Granite

D. Sandstone

Answer: A. Grey schist stone

33. Mathura School of Art mainly used:

A. Black stone

B. Red sandstone

C. Granite

D. Marble

Answer: B. Red sandstone

34. The first human images of Buddha appeared in:

A. Gandhara and Mathura Schools

B. Amaravati School only

C. Gupta School only

D. Pallava School

Answer: A. Gandhara and Mathura Schools

35. Match correctly:

  1. Gandhara – Greek influence
  2. Mathura – Red sandstone
  3. Sarnath – Lion Capital

A. 1 only

B. 1 & 2 only

C. 2 & 3 only

D. 1, 2 & 3

Answer: D. 1, 2 & 3

Part III – Temple Architecture (Questions 36–60)

36. Nagara style developed mainly in:

A. North India

B. South India

C. Sri Lanka

D. Nepal

Answer: A. North India

37. The main feature of the Nagara style is:

A. Curvilinear Shikhara

B. Pyramid-shaped Vimana

C. Dome

D. Flat roof

Answer: A. Curvilinear Shikhara

38. Dravida style is associated with:

A. North India

B. South India

C. Kashmir

D. Gujarat

Answer: B. South India

39. The main feature of Dravida temples is the:

A. Curved Shikhara

B. Pyramid-shaped Vimana

C. Dome

D. Circular roof

Answer: B. Pyramid-shaped Vimana

40. Vesara style is a combination of:

A. Buddhist and Jain

B. Nagara and Dravida

C. Greek and Indian

D. Persian and Indian

Answer: B. Nagara and Dravida

41. Vesara style developed mainly under the:

A. Chalukyas

B. Mauryas

C. Guptas

D. Kushanas

Answer: A. Chalukyas

42. Brihadeshwara Temple was built by:

A. Rajaraja I

B. Ashoka

C. Pulakeshin II

D. Chandragupta II

Answer: A. Rajaraja I

43. Brihadeshwara Temple is located at:

A. Madurai

B. Thanjavur

C. Kanchipuram

D. Mysuru

Answer: B. Thanjavur

44. Konark Sun Temple is located in:

A. Odisha

B. Gujarat

C. Tamil Nadu

D. Karnataka

Answer: A. Odisha

45. Konark Sun Temple was built by:

A. Narasimhadeva I

B. Rajaraja I

C. Krishnadevaraya

D. Pulakeshin II

Answer: A. Narasimhadeva I

46. Khajuraho Temples were built by the:

A. Cholas

B. Chandelas

C. Rashtrakutas

D. Pallavas

Answer: B. Chandelas

47. Shore Temple is located at:

A. Mahabalipuram

B. Madurai

C. Thanjavur

D. Hampi

Answer: A. Mahabalipuram

48. Shore Temple was built by the:

A. Pallavas

B. Cholas

C. Pandyas

D. Guptas

Answer: A. Pallavas

49. Dilwara Temples are associated with:

A. Buddhism

B. Jainism

C. Shaivism

D. Vaishnavism

Answer: B. Jainism

50. Dilwara Temples are located at:

A. Mount Abu

B. Udaipur

C. Jaipur

D. Jodhpur

Answer: A. Mount Abu

51. Lingaraja Temple is located at:

A. Bhubaneswar

B. Puri

C. Konark

D. Cuttack

Answer: A. Bhubaneswar

52. Jagannath Temple is located at:

A. Konark

B. Puri

C. Bhubaneswar

D. Cuttack

Answer: B. Puri

53. Match correctly:

  1. Brihadeshwara – Chola
  2. Shore Temple – Pallava
  3. Khajuraho – Chandela

A. 1 only

B. 1 & 2 only

C. 2 & 3 only

D. 1, 2 & 3

Answer: D. 1, 2 & 3

54. Which pair is NOT correctly matched?

A. Konark – Odisha

B. Khajuraho – Madhya Pradesh

C. Brihadeshwara – Karnataka

D. Shore Temple – Tamil Nadu

Answer: C. Brihadeshwara – Karnataka

55. Consider the following statements:

  1. Ajanta is famous for paintings.
  2. Ellora contains Buddhist, Hindu and Jain caves.
  3. Elephanta is famous for the Trimurti sculpture.

A. 1 only

B. 1 & 2 only

C. 2 & 3 only

D. 1, 2 & 3

Answer: D. 1, 2 & 3

56. Which temple represents the Dravida style?

A. Lingaraja Temple

B. Brihadeshwara Temple

C. Kandariya Mahadeva Temple

D. Konark Sun Temple

Answer: B. Brihadeshwara Temple

57. Which temple represents the Nagara style?

A. Brihadeshwara Temple

B. Konark Sun Temple

C. Shore Temple

D. Meenakshi Temple

Answer: B. Konark Sun Temple

58. Which dynasty is associated with Mahabalipuram monuments?

A. Pallava

B. Chola

C. Pandya

D. Chalukya

Answer: A. Pallava

59. Which monument is called the “Black Pagoda”?

A. Brihadeshwara Temple

B. Konark Sun Temple

C. Jagannath Temple

D. Shore Temple

Answer: B. Konark Sun Temple

60. Which of the following statements is/are correct?

  1. Nagara style is found mainly in North India.
  2. Dravida style is found mainly in South India.
  3. Vesara style combines Nagara and Dravida elements.

A. 1 only

B. 1 & 2 only

C. 2 & 3 only

D. 1, 2 & 3

Answer: D. 1, 2 & 3

Leave a Comment