Michael Thomas

Homepage Photo

30 Most Common MCQs on the Indus Valley Civilization

Share

1. The Indus Valley Civilization is also known as:

A. Vedic Civilization
B. Harappan Civilization
C. Chalcolithic Civilization
D. Mauryan Civilization

Answer: B. Harappan Civilization

2. The first site of the Indus Valley Civilization to be discovered was:

A. Mohenjo-daro
B. Lothal
C. Harappa
D. Kalibangan

Answer: C. Harappa

3. Harappa is located in present-day:

A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Afghanistan

Answer: C. Pakistan

4. Mohenjo-daro is situated on the banks of the:

A. Ravi River
B. Indus River
C. Sutlej River
D. Ghaggar River

Answer: B. Indus River

5. Which city of the Indus Civilization is famous for the Great Bath?

A. Harappa
B. Mohenjo-daro
C. Lothal
D. Banawali

Answer: B. Mohenjo-daro

6. The Great Granary was discovered at:

A. Harappa
B. Dholavira
C. Rakhigarhi
D. Chanhudaro

Answer: A. Harappa

7. Lothal is famous for its:

A. Great Bath
B. Dockyard
C. Granary
D. Citadel

Answer: B. Dockyard

8. Which Indus site is located in Gujarat?

A. Harappa
B. Mohenjo-daro
C. Lothal
D. Kot Diji

Answer: C. Lothal

9. Which animal is NOT found on Indus seals?

A. Bull
B. Elephant
C. Tiger
D. Horse

Answer: D. Horse

10. The script of the Indus Valley Civilization is:

A. Brahmi
B. Kharosthi
C. Deciphered
D. Undeciphered

Answer: D. Undeciphered

11. The people of the Indus Civilization mainly worshipped:

A. Fire only
B. Mother Goddess and Pashupati
C. Vishnu only
D. Buddha

Answer: B. Mother Goddess and Pashupati

12. The standard building material used in the Indus cities was:

A. Stone
B. Burnt bricks
C. Wood
D. Mud huts

Answer: B. Burnt bricks

13. Which crop was NOT cultivated by the Harappans?

A. Wheat
B. Barley
C. Rice
D. Tea

Answer: D. Tea

14. Which metal was NOT known to the Harappans?

A. Copper
B. Bronze
C. Iron
D. Gold

Answer: C. Iron

15. The famous bronze statue ‘Dancing Girl’ was found at:

A. Harappa
B. Mohenjo-daro
C. Dholavira
D. Kalibangan

Answer: B. Mohenjo-daro

16. The bearded priest statue was discovered at:

A. Harappa
B. Mohenjo-daro
C. Lothal
D. Banawali

Answer: B. Mohenjo-daro

17. The Indus Valley Civilization belongs to the:

A. Neolithic Age
B. Bronze Age
C. Iron Age
D. Megalithic Age

Answer: B. Bronze Age

18. The Harappan Civilization flourished around:

A. 6000–5000 BCE
B. 2600–1900 BCE
C. 1500–1000 BCE
D. 500 BCE–200 BCE

Answer: B. 2600–1900 BCE

19. Which site is known as the “Manchester of the Harappan Civilization” due to bead-making?

A. Chanhudaro
B. Harappa
C. Dholavira
D. Surkotada

Answer: A. Chanhudaro

20. The largest Indus Valley site in India is:

A. Lothal
B. Dholavira
C. Kalibangan
D. Rakhigarhi

Answer: D. Rakhigarhi

21. Dholavira is located in:

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Haryana
D. Punjab

Answer: B. Gujarat

22. Which Harappan site has a unique water conservation system?

A. Harappa
B. Mohenjo-daro
C. Dholavira
D. Banawali

Answer: C. Dholavira

23. Kalibangan is famous for:

A. Dockyard
B. Fire altars and ploughed field
C. Great Bath
D. Granary

Answer: B. Fire altars and ploughed field

24. Which Indus site has evidence of a ploughed field?

A. Harappa
B. Kalibangan
C. Mohenjo-daro
D. Lothal

Answer: B. Kalibangan

25. Which civilization had an advanced underground drainage system?

A. Mesopotamian Civilization
B. Egyptian Civilization
C. Indus Valley Civilization
D. Chinese Civilization

Answer: C. Indus Valley Civilization

26. The Indus people mainly traded with:

A. Greece
B. Rome
C. Mesopotamia
D. China

Answer: C. Mesopotamia

27. Which of the following was NOT a feature of the Harappan Civilization?

A. Planned cities

B. Grid pattern roads

C. Iron tools

D. Covered drainage system

Answer: C. Iron tools

28. The Harappans used standardized:

A. Coins

B. Weights and Measures

C. Paper Currency

D. Alphabet

Answer: B. Weights and Measures

29. Which animal is depicted on the famous Pashupati Seal?

A. Horse

B. Camel

C. Unicorn and wild animals

D. Peacock

Answer: C. Unicorn and wild animals

30. Which of the following statements is correct?

The Harappans knew bronze but not iron.

Their script remains undeciphered.

They had well-planned drainage systems.

A. 1 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

Leave a Comment