Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: TECHNOLOGY

Share

1. Indian Space Exploration & ISRO Missions

1. Who is considered the ‘Father of the Indian Space Programme’?

(A) Dr. Satish Dhawan

(B) Dr. Homi J. Bhabha

(C) Dr. Vikram Ambalal Sarabhai

(D) Dr. Krishnaswamy Kasturirangan

Answer: (C) Dr. Vikram Ambalal Sarabhai

2. Who was appointed as the ISRO Chief in 2022?

(A) K. Sivan

(B) A. S. Kiran Kumar

(C) K. Radhakrishnan

(D) S. Somanath

Answer: (D) S. Somanath

3. In which year did India celebrate its first National Space Day?

(A) 21st January 2005

(B) 25th April 2008

(C) 23rd August 2024

(D) 26th September 2023

Answer: (C) 23rd August 2024

4. What was the first Indian satellite in space, and when was it put into orbit?

(A) METSAT (October 20, 1978)

(B) KALPANA-1 (November 14, 1978)

(C) Aryabhata (April 19, 1975)

(D) INSAT-3D (January 26, 1979)

Answer: (C) Aryabhata (April 19, 1975)

5. Which was India’s first mission to the Moon, and when was it launched?

(A) Chandraraj-1 (22nd October 2006)

(B) Chandrayaan-1 (22nd October 2008)

(C) Chandramayaan-1 (22nd October 2007)

(D) Chandrakulp-1 (22nd October 2009)

Answer: (B) Chandrayaan-1 (Launched: 22nd October 2008)

6. Chandrayaan-2 was launched in 2019 from which Indian space centre?

(A) ISRO Propulsion Complex

(B) Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota

(C) Bhabha Atomic Research Centre

(D) Vikram Sarabhai Space Centre

Answer: (B) Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota

7. What is the name of the lander of the Chandrayaan-2 mission?

(A) Vikranth

(B) Kranti

(C) Vikram

(D) Pragyan

Answer: (C) Vikram

8. Pragyan, the rover of the Chandrayaan-3 mission, confirmed the presence of which element on the Moon’s surface?

(A) Potassium

(B) Sulphur

(C) Sodium

(D) Chlorine

Answer: (B) Sulphur

9. India’s first Human Space Mission, ‘Gaganyaan’, was originally targeted for launch in:

(A) 2022

(B) 2023

(C) 2024

(D) 2025

Answer: (C) 2024

10. India’s communication satellite GSAT-18 was launched from:

(A) SHAR, Sriharikota

(B) Kourou, French Guiana

(C) Kennedy Space Centre, USA

(D) Woomera Rocket Range, Australia

Answer: (B) Kourou, French Guiana

11. Which space agency helps India in tracking the Solar Mission Aditya-L1?

(A) NASA

(B) ESA

(C) JAXA

(D) ROSCOSMOS

Answer: Both (A) NASA and (B) ESA

Note: Depending on the specific exam question options, both NASA and the European Space Agency (ESA) have provided crucial deep-space network tracking support to ISRO for Aditya-L1.

2. Global Space Exploration & Astronomy

12. What was the name of the first artificial satellite sent into space to orbit the Earth (launched by the Soviet Union on 4th October 1957)?

(A) Explorer 1

(B) Sputnik 1

(C) Apollo 1

(D) Skylab

Answer: (B) Sputnik 1 (Also known as Sputnik)

13. What was the first spaceflight to orbit the Moon?

(A) Apollo 8

(B) Apollo 11

(C) Gemini 5

(D) Mercury 2

Answer: (A) Apollo 8

14. Who was the first woman to reach space?

(A) Sally Ride

(B) Kalpana Chawla

(C) Valentina Tereshkova

(D) Eileen Collins

Answer: (C) Valentina Tereshkova

15. What is the main source of electrical energy in an artificial satellite?

(A) Dynamo

(B) Mini nuclear reactor

(C) Thermopile

(D) Solar cells

Answer: (D) Solar cells

16. If an apple is released from an orbiting spaceship, it will:

(A) Fall directly towards Earth

(B) Move along with the spaceship at approximately the same speed

(C) Move at a higher speed

(D) Move at a lower speed

Answer: (B) Move along with the spaceship at approximately the same speed

17. A light-year is a measure of:

(A) Time

(B) Distance

(C) Velocity

(D) Intensity of light

Answer: (B) Distance

18. A black hole does not allow radiation (light) to escape mainly because of its:

(A) Very high density / Extremely strong gravitational field

(B) Very low density

(C) Very small size

(D) Very large size

Answer: (A) Very high density / Extremely strong gravitational field

19. To an astronaut, outer space appears:

(A) White

(B) Black

(C) Blue

(D) Crimson

Answer: (B) Black

20. The colours of stars depend primarily on:

(A) Their temperature

(B) Their distance from Earth

(C) Their size

(D) Atmospheric pressure

Answer: (A) Their temperature

21. Energy is generated in the Sun mainly by:

(A) Fission of uranium

(B) Fission of thorium

(C) Fusion of hydrogen

(D) Fusion of helium

Answer: (C) Fusion of hydrogen

22. Planets are:

(A) Luminous bodies that twinkle

(B) Luminous bodies that do not twinkle

(C) Non-luminous bodies that twinkle

(D) Non-luminous bodies that generally do not twinkle

Answer: (D) Non-luminous bodies that generally do not twinkle

23. A solar eclipse occurs when:

(A) Earth comes between the Sun and Moon

(B) Moon is at a right angle to Earth

(C) Moon comes between the Sun and Earth

(D) Sun comes between Moon and Earth

Answer: (C) Moon comes between the Sun and Earth

24. A lunar eclipse occurs when:

(A) The Sun, Moon and Earth are not in the same line

(B) The Moon comes between the Sun and Earth

(C) The Earth comes between the Sun and Moon

(D) The Sun comes between the Earth and Moon

Answer: (C) The Earth comes between the Sun and Moon

25. What is the third major layer of the atmosphere from the Earth’s surface?

(A) Stratosphere

(B) Troposphere

(C) Mesosphere

(D) Ionosphere

Answer: (C) Mesosphere

3. Defence Technology & Nuclear Science

26. Who is regarded as the Father of the Indian Nuclear Programme?

(A) Dr. Homi J. Bhabha

(B) A. P. J. Abdul Kalam

(C) Satish Dhawan

(D) C. V. Raman

Answer: (A) Dr. Homi J. Bhabha

27. Who is known as the father of Indian missile technology?

(A) Dr. Homi Bhabha

(B) Dr. Chidambaram

(C) Dr. U. R. Rao

(D) Dr. A. P. J. Abdul Kalam

Answer: (D) Dr. A. P. J. Abdul Kalam

28. Dr. Abdul Kalam Island is known for:

(A) Rocket Launching Station

(B) Missile Testing Facility

(C) ISRO Satellite Centre

(D) Nanotechnology Hub

Answer: (B) Missile Testing Facility

29. ‘BrahMos’, a supersonic cruise missile, is a joint venture between:

(A) China and Russia

(B) China and USA

(C) India and Russia

(D) Russia and Germany

Answer: (C) India and Russia

30. What is the name of India’s first indigenously developed nuclear-powered submarine?

(A) INS Vikrant

(B) INS Kalvari

(C) INS Chakra

(D) INS Arihant

Answer: (D) INS Arihant

31. The first nuclear submarine leased/acquired by the Indian Navy was:

(A) INS Nag

(B) INS Arihant

(C) INS Agni

(D) INS Chakra

Answer: (D) INS Chakra

32. Which principal fissile isotope is used as fuel in many nuclear power reactors?

(A) U-234

(B) Uranium-235 (U-235)

(C) U-238

(D) U-239

Answer: (B) Uranium-235 (U-235)

33. Hydrogen bombs are primarily based on:

(A) Nuclear fission

(B) Nuclear fusion

(C) Chemical combustion

(D) Natural radioactivity

Answer: (B) Nuclear fusion

34. Which Indian scientist won the Nobel Prize in Physics in 1930?

(A) Homi J. Bhabha

(B) Vikram Sarabhai

(C) C. V. Raman

(D) A. P. J. Abdul Kalam

Answer: (C) C. V. Raman

4. General Technology, Innovation & Current Affairs

35. Who invented the mobile phone?

(A) Graham Bell

(B) Martin Cooper

(C) Thomas Edison

(D) Larry Page

Answer: (B) Martin Cooper

36. The ‘Hiroshima AI Process’, which was seen in the news, is associated with which bloc?

(A) SAARC

(B) G-20

(C) G-7

(D) ASEAN

Answer: (C) G-7

37. Which country hosted the ‘AI Safety Summit 2023’?

(A) USA

(B) UK

(C) Australia

(D) India

Answer: (B) UK

38. What is the expansion of ‘SET’ planes, which were recently permitted by DGCA?

(A) Single Engine Turbine (SET) planes

(B) Speed Enhanced Turbine (SET) planes

(C) Steel Engineered Turbine (SET) planes

(D) Steel Engine Turbine (SET) planes

Answer: (A) Single Engine Turbine (SET) planes

39. Scientists engineered E. coli bacteria to generate electricity from which material?

(A) Wastewater

(B) Sandpaper

(C) Air

(D) Seawater

Answer: (A) Wastewater

40. The 2023 Nobel Prize in Physics was awarded for research involving which of the following?

(A) Electrons in flashes of light

(B) Photons in flashes of light

(C) Neutrons in flashes of light

(D) Phytons in flashes of light

Answer: (A) Electrons in flashes of light

41. India ranked _____ out of 133 countries in the Global Innovation Index (GII) 2024.

(A) 39th

(B) 125th

(C) 103rd

(D) 99th

Answer: (A) 39th

42. According to a recent WHO report, 188.3 million people in India suffer from which health condition, while only 37% get diagnosed for it?

(A) Diabetes

(B) Hypertension

(C) Arthritis

(D) Asthma

Answer: (B) Hypertension

43. Who is regarded as the Father of the Indian Nuclear Programme?

(A) Dr. Homi Bhabha

(B) A. P. J. Abdul Kalam

(C) Satish Dhawan

(D) C. V. Raman

Answer: (A) Dr. Homi Bhabha

Leave a Comment